Anne Wielinks collectief maakt hoorspel


<p>Ex-Vaassense Anne Wielink (geheel rechts op de foto) heeft samen met het Arnhemse Collectief Ludvik een hoorspel gemaakt. Ze vertelt er over.</p>

Ex-Vaassense Anne Wielink (geheel rechts op de foto) heeft samen met het Arnhemse Collectief Ludvik een hoorspel gemaakt. Ze vertelt er over.

(Foto: Sjoerd van den Berg Fotografie )

Anne Wielinks collectief maakt hoorspel

Vaassen / Amsterdam - Anne Wielink, voormalig inwoonster van Vaassen, is tegenwoordig woonachtig in Amsterdam en werkzaam als (klassiek) zangeres, actrice en muziektheatermaker. Haar optredens droogden in het afgelopen coronajaar echter helemaal op. Samen met de drie andere theatermakers waarmee ze het Arnhemse Collectief Ludvik vormt, werkte ze de afgelopen maanden hard aan een hoorspel. Dat hoorspel met de naam ‘Het hart dat zichzelf verraadde’, is een bewerking van Edgar Allan Poe’s ‘The Tell-Tale Heart’. Anne vertelt er over.

(door Dennis Dekker)

Anne’s (zang)carrière startte al vroeg. Toen ze nog in Vaassen woonde en op de middelbare school zat, had ze zangles bij Cultuurplein Noord Veluwe. Indertijd deed ze meerdere jaren mee met de talentenjacht You’ve Got Talent die ze ook al eens won. In 2013 startte Anne Wielink aan de Bachelor MuziekTheater aan het ArtEZ Conservatorium. Momenteel volgt zij haar Master Klassieke Zang aan het Fontys Conservatorium.

Een willekeurige greep van de voorstellingen waarin de ex-Vaassense te bewonderen was? In de zomer van 2016 was ze tijdens Oerol te zien in de voorstelling ‘De iedereen’. Van augustus 2016 tot en met januari 2018 was ze Ada en hofdame Angela in de musical Soldaat van Oranje. In de zomer van 2018 stond ze in Carré met de voorstelling ‘Het Pauperparadijs’. In datzelfde jaar richtte ze samen met Stan Geurts, Milou Peters en Maartje Goes Collectief Ludvik op. Hun eigen operavoorstelling ‘Vlag’ bleek een succes. 

“Met Collectief Ludvik zoeken we de grens op tussen opera en muziektheater. Net als iedereen zagen wij het afgelopen jaar alle optredens wegvallen. We hebben nagedacht over iets dat te allen tijde door kan gaan. We zochten naar een vorm die voor iedereen toegankelijk is, waarvoor je de deur niet uit hoeft, maar waarbij je je toch even in een andere wereld waant. Daarbij moest het gaaf zijn om te maken en prikkelend zijn om naar te kijken of naar te luisteren. Toen viel bij ons het kwartje. We kwamen op een hoorspel.” Het geheimzinnige muziekstuk is inmiddels gratis als vierdelige podcastserie te beluisteren. Dat kan via de streamingdiensten Spotify, Deezer, Google Podcast of Apple Podcast. “Iets meer over het stuk? In onze versie staat het thema waanzin centraal. Een vrouw geeft zichzelf aan op een politiebureau. Ze komt daar vies en besmeurd aan en vertelt dat ze een moord heeft gepleegd.”

Anne geeft aan dat Collectief Ludvik enorm trots is dat ze dit in relatief korte tijd afgerond hebben. Natuurlijk, ook een hoorspel maken kost geld. Vandaar dat er een ‘doneerknop’ te zien is, wanneer je de podcastserie beluistert, meldt Anne. “We hebben er veel tijd en geld in gestopt. Het zou mooi zijn wanneer men ons nu weer een beetje steunt.” Het verloop van dit jaar is natuurlijk nog een beetje onzeker. “Maar wanneer alles weer terug naar normaal is, dan willen we deze voorstelling ook nog eens echt op de planken brengen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden