Stemmig winters beeld van Hattem


<p>&lsquo;Turfschepen in de sneeuw&rsquo; geeft een winters beeld van de Loswal in Hattem. (Foto: Voerman Museum Hattem)</p>

‘Turfschepen in de sneeuw’ geeft een winters beeld van de Loswal in Hattem. (Foto: Voerman Museum Hattem)

(Foto: Hans Wijnainga)
Kunst & Cultuur

Stemmig winters beeld van Hattem

Hattem - Besneeuwde schepen liggen afgemeerd aan de Loswal in Hattem. Dit winterse tafereel geeft een aardige indruk hoe het er bijna honderd jaar geleden in Hattem uit zag in deze tijd van het jaar.

Het schilderij heet ‘Turfschepen in de sneeuw’ en is een olieverf op doek. Het is in 1938 gemaakt door de schilder A.J. Zwart. Deze kunstenaar reisde veel rond en deed aan het eind van de jaren van 30 van de vorige eeuw ook Hattem aan. De turfschepen zijn in het Voerman Museum Hattem te bewonderen in de Zicht op Hattem-zaal.

Adrianus Johannes Zwart werd 30 augustus 1903 geboren in Rijswijk. Hij was een leerling van kunstschilder Otto Gustav Adolf Kriens en kreeg les van Louis Soonius, die een vriend van de familie was.

Zwart bouwde in de loop van jaren een omvangrijk oeuvre op. Dit was vrijwel geheel geschilderd in de impressionistische stijl, die in de negentiende eeuw was ontwikkeld door de schilders van de Haagse School. Daarin wordt een belangrijke rol toebedeeld aan het weergeven van licht en stemming. Het werk van Zwart sluit goed aan bij deze stroming en dat geldt ook voor zijn onderwerpen: landschappen, boerderijen, plassen en stillevens. Het stemmige in Hattem gesitueerde ‘Turfschepen in de sneeuw’ is eveneens een fraai voorbeeld van deze werkwijze.

Zwart bond zich niet aan een bepaalde streek en trok het liefst rond. Daarvoor maakte hij eerst gebruik van een woonwagen en later liet hij een woonboot bouwen die hij ‘De Trekschuit’ doopte. Zo kwam de kunstenaar ook in Hattem en bezocht hij onder meer Zwolle en Giethoorn. Adrianus Johannes Zwart overleed 27 augustus 1981 in Laren

Het Voerman Museum Hattem had ‘Turfschepen in de sneeuw’ in 2002 aanvankelijk in bruikleen, maar kon het werk van de bruikleengever overnemen. Het museum vond dit schilderij goed passen in de collectie en wilde graag van de gelegenheid gebruik maken om dit werk van A.J. Zwart ‘in te lijven’. ‘Turfschepen in de sneeuw’ is intussen alweer jaren een vaste ‘waarde’ in onze Zicht op Hattem-zaal. Het museum is als gevolg van de coronacrisis nu nog gesloten, maar hoopt dat bezoekers de collectie gauw weer kunnen komen bekijken.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.


Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97

www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden