Koken is topsport bij Smaakvol Vaassen


<p>Dennis Dijkhof uit Vaassen vertelt vol passie over de bijzondere route die hij met zijn onderneming Smaakvol aflegde. Foto: Dennis Dekker, www.mediamagneet.nl</p>

Dennis Dijkhof uit Vaassen vertelt vol passie over de bijzondere route die hij met zijn onderneming Smaakvol aflegde. Foto: Dennis Dekker, www.mediamagneet.nl

(Foto: Dennis Dekker)

Koken is topsport bij Smaakvol Vaassen

Vaassen - Bescheiden. Wanneer je Dennis Dijkhof (41) uit Vaassen in één woord zou moeten vatten dan zou dat het woord zijn. Dat betekent overigens niet dat deze ondernemer niet weet wat hij wil. Want daar bestaat geen twijfel over bij de eigenaar van het bedrijf Smaakvol (www.smaakvol-vaassen.nl). “Ik wil als cateraar en als chef-kok altijd maar weer een stapje hoger. Ik ben heel erg blij met waar het bedrijf nu staat, maar ik streef altijd naar dat beetje extra.” Nederigheid versus een duidelijk doel voor ogen: het lijkt een contradictie, maar tijdens dit gesprek blijkt wel anders.

(door Dennis Dekker)

“Welkom ons ons kleine paleisje.” De deur van de Vaassense hoekwoning zwaait open en Dennis en zijn vrouw Wanda ontvangen ondergetekende met een fikse dosis enthousiasme en liefde. “Ons huis is niet groot, maar dat hoeft ook niet. Wat goed is, is goed. Wij willen anderen juist in de watten leggen.” De benedenverdieping ruikt naar vers gebakken appeltaart. Niet gemaakt om te paaien, maar gewoon vanwege de passie voor het vak, zo blijkt al gauw. Mensen blij maken met goed en lekker eten. Het is een streven in Dennis’ werkzame leven. “Proef hem maar. Wil je niet, ook goed hoor. Hij komt wel op, hahaha.”

De smaak. De passie voor koken en bakken. De ambitie om anderen te verwennen. Het zijn zo maar enkele zinnen die bij Dennis Dijkhof horen. “En ook bij mijn vrouw Wanda hoor, vlak haar niet uit. Zonder haar zou dit nooit gelukt zijn.” Met zachte stem doch gedecideerde stem neemt Dennis de Veluws Nieuws-verslaggever mee langs enkele ijkpunten uit de afgelopen decennia van zijn leven. De keuze voor het koken was sinds de middelbare school al duidelijk. “Via het leerlingstelsel (de huidige beroepsopleidende leerweg, red.) bleek meteen dat ik verder wilde in de keuken. Ik vond en vind het heerlijk om anderen te verwennen.” Dat heeft hij van zijn moeder, zo denkt hij. “Ze is een trotse Molukse vrouw die veel in de keuken staat. Ook zij wil anderen blij maken. Ik heb dat ook.”

Na Restaurant Schaveren in Emst, ‘t Jagertje in Epe, Het Koetshuis in Vaassen en het Eper restaurant Affiloir (nu Brasserie Floor), koos de Vaassenaar voor verbreding. “Ik ben de hotellerie in gestapt.”

Bij hotel-restaurant Huis Te Eerbeek werkte hij zich op tot chef-kok met een aantal medewerkers onder zich. Daarna koos hij weer voor verbreding. “Ik was jaren in dienst van stichting Philadelphia.” Bij de Eetkamer in Apeldoorn werkte hij met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hadden. “Een fantastische, bijzondere tijd. Ik heb daar mogen meewerken aan de opbouw van een prachtige onderneming. Maar toch miste ik wat. Ik ben mijn gezichtsveld weer gaan openstellen. Het was tijd voor een nieuwe stap.” Die vond hij toen het advies- en interimbureau Eiffel een vacature had uitstaan. “Er werd een chef-kok gevraagd voor het bedrijfsrestaurant in Arnhem. Ik heb daar onder één voorwaarde ‘ja’ op gezegd: ik werkte vanuit mijn eigen onderneming.”

Olympische Spelen

Hij was gestart met zijn bedrijf Smaakvol en Eiffel huurde hem drie dagen per week in. “Niet in vaste dienst dus, maar als freelancer. Dat was een risico. Als je het niet goed doet, dan ben je weg. Maar die druk om te presteren heb ik nodig.” Bij Eiffel stelde hij inmiddels een geolied en gespecialiseerd keukenteam samen. “Eiffel heeft een enorme link met topsport. Ik heb daardoor het voorrecht dat ik met talloze talenten in aanraking kom.” Zo regelde hij bijvoorbeeld alles voor de ontbijtsessies die Pieter van den Hoogenband als chef de mission van Team NL organiseert in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokyo. “Als je op topniveau werkt of sport, dan wil je ook topniveau eten. Koken is ook topsport. Kwaliteit op het bord; dat is mijn streven. Niet alleen bij Eiffel, maar ook voor mijn eigen kookklussen.”

Die vinden inmiddels door heel het land plaats. Ook rondom Vaassen maakt Smaakvol naam en faam. Dennis leent zich uit als chef-kok op locatie (zowel bij families maar ook voor (horeca)bedrijven) en hij verzorgt cateringklussen op locatie. “Grote feestjes, private dining, ik vind alles mooi om te doen.” Nu, een kleine tien jaar later staat zijn bedrijf op de kaart. “Daar ben ik iedereen heel erg dankbaar voor.” Anderen dankbaar zijn terwijl je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen succes. Het is de eerder genoemde nederigheid van Dennis Dijkhof in een notendop. Zijn slotconclusie? “Ik vind het een eer om de monden van anderen met moois te vullen.”
De appeltaart is inmiddels op.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden