Geboortenieuws bij schaapskudde


<p>Het eerst geboren lammetje van de Schaapskudde Epe-Heerde is dinsdag 19 januari geboren. Diet de Ridder-Meijer (78) had de dag daarna de eer om het eerste lammetje te adopteren. Ze mocht daarmee ook de naam uitkiezen. Het prachtige zwartwit gevlekte lammetje heet sindsdien Teun. Dit zogenoemde pandalam is vernoemd naar de vader van de huidige schaapherder: Lammert Niesing. Omdat wijlen Teun Niesing voor Lammert ruim dertig jaar scheper van deze kudde is geweest, was dat een prachtig hommage. Lammert Niesing: &quot;Dat doet je wel wat, ja.&quot;</p>

Het eerst geboren lammetje van de Schaapskudde Epe-Heerde is dinsdag 19 januari geboren. Diet de Ridder-Meijer (78) had de dag daarna de eer om het eerste lammetje te adopteren. Ze mocht daarmee ook de naam uitkiezen. Het prachtige zwartwit gevlekte lammetje heet sindsdien Teun. Dit zogenoemde pandalam is vernoemd naar de vader van de huidige schaapherder: Lammert Niesing. Omdat wijlen Teun Niesing voor Lammert ruim dertig jaar scheper van deze kudde is geweest, was dat een prachtig hommage. Lammert Niesing: "Dat doet je wel wat, ja."

(Foto: Dennis Dekker)

Geboortenieuws bij schaapskudde

Epe / Heerde - Het eerstgeboren lammetje bij Schaapskudde Epe-Heerde is elk jaar weer een heuglijke gebeurtenis. Logisch dus dat schaapherder Lammert Niesing (55) en het actieve bestuur rondom dat moment soms wel eens landelijke media-aandacht opeist. Vaak nodigen ze zelfs BN’ers uit die het eerste lammetje adopteren en een naam geven. DJ’s Coen Swijnenberg en Sander Lantinga, tv-presentatrice Eva Jinek, voormalig proftennisser Jacco Eltingh, schaatsicoon Gerard van Velde, de lijst is lang. Dit jaar was het geen BN’er die het eerste lammetje adopteerde. “Maar voor ons is ze wél zeer bekend”, aldus Niesing. “Diet de Ridder is de buurvrouw van de schaapskooi. Ik zie haar bijna dagelijks. Erg leuk dat zij het eerste lammetje mocht adopteren.”

(door Dennis Dekker)

Diet de Ridder ging in 1970 samen met haar man Wim wonen in de voormalige landbouwschuur van de gesloopte boswachterswoning. De Renderklippen, de Schaapskooi en de omliggende weilanden waren het uitzicht. Lammert Niesing: “Diet en Wim zijn enorme liefhebbers van dieren en van de natuur.”

Dialect

Daarbij blijkt de 78-jarige Diet de Ridder zeer creatief. Zij schildert, tekent en fotografeert. Ook schrijft ze graag over de natuur. Het liefst in dichtvorm en in het Heerder dialect. Toen Diet afgelopen dinsdag hoorde dat het eerste lammetje was geboren, werd ze direct gevraagd of ze niet de eerste wilde zijn om een lammetje te adopteren. Dat liet ze zich geen twee keer zeggen. Sterker: ze kwam meteen met een treffende naam op de proppen. Geen Coen of Sander, geen Wolf (zoals Gerard van Velde vorig jaar bedacht), ook geen Coccie Lente Ui zoals Eva Jinek ooit verzon. Maar Teun. Naar de eerste schaapherder die Diet als buurvrouw meemaakte: de vader van Lammert. Voor de adoptie van het eerste lammetje Teun schreef ze zelfs een uitgebreide toespraak: “50 Jaar lief en leed, ons leven naast en bij de kooi en tussen de schapen. 50 Jaar, met twee, bijna drie herders: Teun, zijn zoon Lammert en nu diens zoon Bastiaan.”

Laatstgenoemde Niesing is onlangs als scheper (schaapherder, red.) begonnen met waarnemen op zaterdag en zondag, vertelt Lammert. “Een mooie anekdote? Afgelopen weekend meldde iemand zich bij de Schaapkooi. ‘Waar is Teun?’, zo klonk de vraag. Mijn zoon reageerde. Hij dacht dat het over zijn wijlen opa ging. ‘Teun is bijna zes jaar geleden al overleden’, was zijn antwoord. De mensen reageerde geschrokken. Ze snapten het niet. Ze wilde het eerstgeboren lammetje komen bekijken.” De vernoeming naar zijn vader vindt Lammert dus een ware eer. “Ik kan niet anders zeggen.” Een nieuwe Teun is opgestaan.

Koeienprint

Nog iets bijzonders? Lammetje Teun is niet wit, niet zwart, maar gevlekt. Dat is toch ook wel apart, weet Lammert Niesing. “Natuurlijk komt het wel eens vaker voor dat een lammetje wat vlekjes heeft, maar deze is wel heel erg gevlekt. Het is net een koeienprint. Of een panda lammetje. In mijn herinnering was dat nog nooit zo bij het eerstgeboren lammetje van het jaar. Ik vind het prachtig om te zien. Hij heeft net een zonnebril op.” Iets anders? Het lijkt er op dat het eerste lammetje dit jaar wel erg vroeg geboren is. Lammert Niesing lacht. “Dat klopt. Het is, denk ik, zo’n ruime week vroeger dan andere jaren.” De reden daarachter is volgens de schaapherder niet zo bijzonder. “Ik heb de rammen eind augustus al bij de ooien gedaan. Dat was tien dagen eerder dan andere jaren. Het kwam gewoon wat beter uit.”

Adopteren?

Na Teun volgden er al meer. De lammetjesteller staat op dertien. Lammert is er deze weken erg druk mee om de schapen waar nodig te helpen met de bevalling. “Vaak gaat het vanzelf, soms moet ik assisteren. Binnen nu en zes weken zullen er ruim honderd lammetjes geboren worden.” Die kunnen overigens allemaal geadopteerd worden. Op de website www.schaapskudde-epe-heerde.nl is een formulier in te vullen. Tegen betaling van 20 euro kan een ieder het goede voorbeeld van Diet de Ridder volgen en ook een lammetje van de Schaapskudde Epe-Heerde adopteren. Diet sluit haar speech af met een gedicht:

Renderklipp’m op een margen
zooo mooi da’k der stille van ben
Renderklipp’m veur de harders
veur Lammert en
vrogger veur Teun, zien vâ
een alderjeekes mooi plekkien
waor as zie wark’n maagt...’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden