<p>Kleine verhuizing. Voor de Verkadeperiode van Jan Voerman junior is een nieuwe wand ingericht. (foto: Voerman Museum Hattem)</p>

Kleine verhuizing. Voor de Verkadeperiode van Jan Voerman junior is een nieuwe wand ingericht. (foto: Voerman Museum Hattem)

(Foto: )
Kunst & Cultuur

Klussen en opbouwen in museum

Hattem - Het Voerman Museum Hattem blijft voorlopig nog gesloten, de lockdown is intussen verlengd tot 2 maart. Maar in het museum is er de afgelopen tijd achter de schermen flink wat werk verzet.

Tijdens de jaarlijkse winterstop van het Voerman Museum Hattem gaan vrijwilligers aan de slag voor onderhoudswerkzaamheden.

Zo’n tweewekelijkse sluiting wordt gebruikt om alles weer netjes te maken en de afgelopen jaren zijn tevens expositieruimtes compleet opnieuw vormgegeven en ingericht. En ook dit jaar stonden er klussen op de verlanglijst, hoewel het museum sinds half december is gesloten door de coronamaatregelen van het kabinet.

Dat de wintersluiting tijdens de lockdown viel, veranderde voor de vrijwilligers dus weinig. Ditmaal was de ruimte voor de tijdelijke exposities aan de beurt voor onderhoud. De tentoonstelling ‘Nieuw Licht’ is beëindigd en alle werken van Jan Voerman junior zijn zorgvuldig opgeborgen of naar een ander plekje in het museum overgebracht. En kunstenaar Daniel Douglas heeft zijn werk opgehaald en meegenomen.

Daarna konden de vrijwilligers aan de slag en dan vooral in het gedeelte dat grenst aan de tentoonstellingsruimte voor de werken van Jan Voerman junior. In deze zaal werd de vloer geschuurd en in de lak gezet en er werd geschilderd en behangen. In een ander gedeelte van de ruimte voor tijdelijke exposities heeft de stukadoor met vakkundig werk een museumwand weer als nieuw gemaakt. Verder is er geschilderd in de kelder van het museum en zijn alle vitrines daar schoongemaakt en weer netjes ingericht.

En na het klussen kon worden gestart met het inrichten van de nieuwe tijdelijke tentoonstellingen. Ten eerste is daar de tentoonstelling ‘René Kinket, beeldend verteller’. Deze expositie over de vorig jaar overleden Hattemse kunstenaar én vrijwilliger van het museum is te bekijken in het gedeelte waar eerst de periode van de Verkade-albums van Jan Voerman junior werd belicht. Dat betekende een kleine verhuizing en voor de Verkade-periode is nu op de Voerman junior-afdeling een nieuwe wand ingericht.

De andere nieuwe tentoonstelling heet ‘Tour d’ Europe langs ideaalsteden in de late Middeleeuwen’. Deze expositie, waarin Hattem een belangrijke rol speelt, is straks te zien in de ruimte voor de wisseltentoonstellingen Hopelijk kunnen bezoekers vanaf maart komen kijken.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.
Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97

www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten