Uitgebreid programma voor jeugd en jongeren in voorjaarsvakantie


<p>Jongerenwerker Shèdy Abourayan en JOGG-regisseur Larisa Brinkhoff spelen elkaar letterlijk de bal toe. Door deze coronacrisis zijn de twee collega's (allebei in dienst van Koppel-Swoe) nog bewuster bezig om kinderen te vermaken. Foto: Dennis Dekker</p>

Jongerenwerker Shèdy Abourayan en JOGG-regisseur Larisa Brinkhoff spelen elkaar letterlijk de bal toe. Door deze coronacrisis zijn de twee collega's (allebei in dienst van Koppel-Swoe) nog bewuster bezig om kinderen te vermaken. Foto: Dennis Dekker

(Foto: Dennis Dekker)

Uitgebreid programma voor jeugd en jongeren in voorjaarsvakantie

Epe - De coronacrisis fungeert onder kinderen en jongeren helaas als soort van aanjager en katalysator van verveling, weet Shèdy Abourayan jongerenwerker bij Koppel-Swoe. “De behoefte aan afleiding is groter en urgenter. Ik merk dat door de vele verzoeken die ik krijg. Wanneer mogen we weer? Mag het jongerencentrum eerder open? Zullen we samen koken, gamen of tafeltennissen? Het is duidelijk: de jeugd vraagt meer dan ooit om afleiding.”

(door Dennis Dekker)

Die afleiding wordt door Koppel-Swoe breed aangeboden. Ook gezondheid en beweging worden nadrukkelijk in hun visie geïntegreerd. Samen met andere collega’s van Koppel-Swoe hebben Shèdy en en Larisa Brinkhoff de Werkgroep Jeugd opgezet. Het duo vertelt over de initiatieven die ze samen op poten zetten.

Koppel-Swoe biedt de jeugd diverse plekken aan waar ze leeftijdsgenoten kunnen ontmoeten, een luisterend oor vinden voor positieve en negatieve ervaringen en waar elk onderwerp bespreekbaar is, vervolgt de jongerenwerker. “Maar bovenal is het wezenlijk dat ons werk plezierig, betrouwbaar en veilig voor hen is.” Ook bewegen is hierbij zeer belangrijk. 

En daar komt Larisa Brinkhoff om de hoek kijken. Ze is in Epe de regisseur voor de JOGG-aanpak. JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. De regie van deze activiteiten in de gemeente Epe ligt bij Koppel-Swoe. Ze worden uitgevoerd in samenwerking met de buurtsportcoaches van Heel Epe Beweegt en de gemeente Epe. “Natuurlijk stimuleren we door deze activiteiten een gezonde en actieve leefstijl.”

Totaalaanbod

Vanwege deze logische aanvulling en versterking zijn Larisa en Shèdy samen met enkele andere Koppel-Swoe-collega’s een Werkgroep Jeugd gestart. “Daar komen het kinderwerk, jongerenwerk, onze gebiedsregisseurs, Heel Epe Beweegt en de andere welzijnsactiviteiten voor deze doelgroep samen. Met elkaar zijn we gaan werken aan een visie op jeugdwerk.” Shèdy en Larisa vertellen dat ze hun eigen ervaringen, ideeën en invalshoeken samengebracht hebben in een document waaruit blijkt dat de verschillende facetten heel erg versterkend werken. 

“We pakken van alles op om er voor te zorgen dat de jeugd uit de gemeente Epe ook de komende periode de nodige afleiding krijgt. In elk dorp wordt iets voor hen georganiseerd”

Larisa: “We zijn er voor dezelfde doelgroep, we organiseren dezelfde dingen, we werken samen met dezelfde partijen.” Shèdy vult aan: “Het klinkt logisch, want de basis van alle activiteiten is jeugd. Voor hen willen we dus een totaalaanbod bieden. Samen proberen we dezelfde doelgroep aan te spreken. Vanuit eigen invalshoeken, vanuit eigen ervaringen. We doen dat steeds met andere partijen en door middel van andere initiatieven.” 

Veilig punt

Locatiegebonden activiteiten dragen daarnaast bij aan het creëren van een veilig en vast punt, weet het duo van Koppel-Swoe. Shèdy daarover: “Die activiteiten organiseren we altijd samen met (groepen) kinderen/jongeren in verschillende buurtsteunpunten. Het woord ‘samen’ is belangrijk. Omdat we het belangrijk vinden dat zij zelf een rol krijgen en nemen binnen de organisatie van de activiteiten.”

FIFA, Cupcake, TikTok

Daarom heeft de Werkgroep Jeugd de afgelopen tijd gewerkt aan een uitgebreid jeugd- en jongerenprogramma in en rondom de voorjaarsvakantie (zie voor al deze activiteiten www.koppelswoe.nl/jeugd). Sommige onderdelen worden uitgevoerd met externe partijen zoals het Cultuurplein Noord Veluwe. Larisa vertelt: “Sport en spel, een cupcake-wedstrijd, samen dansen, een TikTok-challenge, een djèmbe workshop, we pakken van alles op om er voor te zorgen dat de jeugd uit de gemeente Epe ook de komende periode de nodige afleiding krijgt. In elk dorp wordt iets voor hen georganiseerd.”

De afgelopen weken zijn daarvan ook al een aantal succesverhalen te benoemen. “Tijdens de kerstvakantie hebben we een gemeentelijk FIFA-toernooi gehouden. Veel jongeren hebben meegedaan aan dit online toernooi van deze bekende voetbalgame. Dat gaan we de komende periode weer doen. We zijn als gemeente Epe aangehaakt bij een toernooi dat binnenkort in de Stedendriehoek wordt opgepakt. De winnaar kan een PS5 winnen.”

Parcours

Een ander voorbeeld? Vorige week stonden kinderen heel enthousiast een spelletjesparcours te doen in Oene. In de stromende regen. Larisa: “Ze wilden zo graag! Ze lieten zich niet weerhouden door een beetje regen. De week daarvoor deden er in Vaassen ook al veel kinderen mee met deze sport- en spel-bezigheid. We zagen de vreugde in hun ogen.” Het programma dat de werkgroep bedacht heeft, is bestemd voor jeugd en jongeren van 0 tot en met 23 jaar.

Shèdy: “Deels misschien niet in eerste instantie de doelgroep van een jongerenwerker, maar het is natuurlijk wel heel belangrijk. De VoorleesExpress voor peuters? Daar kunnen we als werkgroep ook wel wat mee.” Sterker: bij al deze sport en spel-activiteiten voor de jeugd tot 12 jaar ligt ook een duidelijke link naar het jongerenwerk, vertelt hij. “Als je als kind al in aanraking komt met het jongerenwerk, dan zal je ervaren dat dit een veilige, betrouwbare plek is. Daarbij ken je de personen en ga je het jongerenwerk dus al vroeg in je leven waarderen.”

Stapje harder

De huidige coronacrisis maakt dat Werkgroep Jeugd nog een stapje harder gaat lopen voor Eper kinderen. Het enthousiaste duo: “We zijn er erg op gebrand om dergelijke vragen vroegtijdig te signaleren. In deze periode van avondklok en lockdown is het zeer belangrijk om de jeugd de nodige afleiding te geven. Je wilt niet dat er zo weinig te doen is dat jongeren er dan maar voor kiezen om toch wél illegaal samen te komen en misschien zelfs ook wel overlast te veroorzaken. Je kent dat Afrikaanse gezegde toch wel? ‘It takes a village to raise a child’.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden