Benoeming Heerder wethouder Nienhuis in Stemstraat

Heerde - De gemeenteraad van Heerde stemt maandagavond in een stemstraat over de benoeming van Stephan Nienhuis tot wethouder. Dit is nodig, omdat de gemeenteraad van Heerde in coronatijden digitaal vergaderd, terwijl een schriftelijke stemming bij de benoeming van een wethouder verplicht is.

De raadsvergadering van maandag 15 februari wordt een heel bijzondere. In deze raadsvergadering staat de benoeming van Stephan Nienhuis op de agenda. Maar voor zo’n benoeming het verplicht om geheim én hoofdelijk te stemmen (dat wil zeggen dat elk raadslid apart stemt en er niet per politieke partij wordt gestemd).

Daarom wordt er een ‘stemstraat’ ingericht bij het gemeentekantoor. Raadsleden kunnen daar langsrijden met de auto of fiets en hun stembiljet in de stembus doen. Als ze met de auto zijn, hoeven ze niet eens uit te stappen.

Officieel zijn er maandagavond 15 februari twee raadsvergaderingen. De eerste begint om 19.00 uur. Hierin wordt Stephan Nienhuis voorgedragen. Deze zal na vijf tot tien minuten worden afgesloten, zodat de raadsleden naar het gemeentekantoor kunnen om te stemmen.

Om 20.00 uur begint de tweede raadsvergadering, waarin de voorzitter de uitslag bekend maakt. Deze bijzondere werkwijze wordt mogelijk gemaakt door een tijdelijke wet voor besluitvorming van (onder meer) gemeenten.

De raadsvergaderingen zijn digitaal te volgen, onder meer via het YouTube-kanaal van RTV794.


Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden