<p>Thijs van Leeuwen uit Heerde voetbalt sinds dit seizoen in het eerste van FC Twente. Hij vertelt over zijn voetbalcarrière. (Foto: Stef Heerink)</p>

Thijs van Leeuwen uit Heerde voetbalt sinds dit seizoen in het eerste van FC Twente. Hij vertelt over zijn voetbalcarrière. (Foto: Stef Heerink)

(Foto:)

Thijs van Leeuwen over z’n profcarrière bij FC Twente

Heerde - Na Dirk van de Wetering en Jan Rorije in de zestiger jaren en Toine Rorije in de negentiger jaren, is er inmiddels een vierde speler van VV Heerde doorgebroken als profvoetballer: Thijs van Leeuwen. Het 19-jarige talent werd overigens jong gescout bij de Heerder voetbalclub. Hij trainde al zo’n 10 jaar bij de voetbalacademie van FC Twente (later FC Twente/Heracles Almelo Academie) en heeft dit seizoen de eerste minuten als basisspeler van FC Twente gemaakt. Onze sportverslaggever Arend Vinke gaat met hem in gesprek.

(door Arend Vinke en Dennis Dekker)

Thijs van Leeuwen is een geboren en getogen Heerdenaar. “Ik heb in mijn jeugdjaren bij de pupillen van VV Heerde gevoetbald”, vertelt hij tegen Vinke. “Heel eerlijk? Toen droomde ik er al van om prof te worden. Dat dit nu gelukt is, is geweldig om mee te maken.” Zo’n carrière als profvoetballer zorgt er bij Thijs overigens niet voor dat hij zijn roots verloochent. “Als het in mijn agenda maar enigszins mogelijk is, probeer ik een wedstrijd van het eerste van VV Heerde mee te pakken.” 

Vinke reageert dat Van Leeuwen veel talent heeft. “Je wordt niet voor niets gescout als je zo jong bent. Dat was bij Toine, Jan en Dirk wel anders. Die speelden zich pas in het eerste elftal van VV Heerde in de kijker.” Thijs reageert dat hij ooit zelfs keuze had. “Toen ik 9 jaar was, waren scouts van drie clubs geïnteresseerd: FC Twente, Vitesse en PEC. Ik heb FC Twente van jongs af aan altijd al een prachtige ploeg gevonden. Ik heb mijn hart gevolgd en ben daar erg blij mee.”

Toch, naast dat voetbaltalent moest de Heerdenaar er wel veel voor doen, zo vertelt hij eerlijk aan de sportverslaggever van Veluws Nieuws. “Elke dag werd ik om 6.15 uur opgehaald door een busje, iedere dag was ik rond 19.00 uur weer thuis in Heerde. Dat is af en toe best zwaar. Toch heb ik het altijd met zeer veel plezier gedaan. FC Twente zit in mijn hart, ik heb het hier prachtig naar mijn zin.”

Ron Jans

Inmiddels heeft de profvoetballer een eigen autootje waarmee hij naar Enschede rijdt. Vanaf volgend jaar hoopt hij een appartementje in Enschede te kunnen huren. “Dan ga ik wat meer verdienen. Dat zou wellicht voor wat meer rust zorgen.” De jarenlange noeste trainingsarbeid lijkt dit seizoen uitbetaald te worden. Hij viel al een paar wedstrijden in en was zelfs basisspeler. Dat kwam vanwege de langdurige blessure van de basisspeler Václav Cerný maar de komst van de nieuwe coach heeft daar ook mee te maken, weet Vinke. “Ron Jans werd bij zijn aantreden geconfronteerd met een uitgedunde selectie en heeft ingezet op het speelklaar maken van de eigen jeugd.”

Arend Vinke: ‘Heerdenaar is groot talent bij FC Twente’

Dat onderschrijft Van Leeuwen. “Ik merk dat Ron Jans en de andere enthousiaste trainers er heel veel aan doen om jonge spelers een kans te geven. Hij heeft altijd belangstelling voor andere mensen en hij neemt de relatief jonge groep voetballers altijd vaderlijk in bescherming. Ik vind Ron Jans een geweldige trainer. Hij ligt ook erg goed bij de hele groep. Dat maakt mede dat de sfeer onderling zeer goed is. We zijn er allemaal gebrand om ons best te doen.” Het is niet voor niets dat het zo goed draait bij FC Twente, signaleert Vinke. “Ron Jans heeft wat dat aangaat gouden voetbalhanden. Daarbij geeft hij de jeugd een kans. Oudere basisspelers zoals Wout Brama zijn daarbij een geweldige steun voor de nieuwe aanwas, zoals Thijs.” De Heerdenaar beaamt dat. “Wout zegt: ‘Blijf jezelf. Dat is het allerbelangrijkste voor een profvoetballer’. Daar doe ik alles aan.”

In de zomer van 2020 traint Thijs voor het eerst mee met de selectie. In de eerste competitiewedstrijd mocht de Heerdenaar al invallen. In wedstrijd vier maakte hij zijn eerste doelpunt. “Dat is voor mij een zeer belangrijk moment. Ik viel in blessuretijd in tegen Den Haag en scoorde een minuut later al. Na de wedstrijd wist ik niet wat ik meemaakte. Ik heb nog nooit zo veel microfoons voor mijn neus gehad.” 

Afgelopen zondag was het wéér raak. Na een invalbeurt maakte Thijs de 0-2 tegen Vitesse. Scoren is prachtig, maar het mooiste voetbalmoment komt nog voor Thijs, denkt Vinke: “De eerste wedstrijd in een uitverkochte De Grolsch Veste.” Dat zal wel lukken, want het contract van de Heerdenaar loopt sowieso nog tot 2023. Thijs’ volgende doel is een vaste basisplaats. Volgens Vinke is dat een kwestie van tijd. “Je hoort in de wandelgangen dat hij als één van de grote talenten beschouwd wordt.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden