<p>Terwijl de koffie loopt tikt auteur Jozef Hoek de eerste woorden van een nieuw hoofdstuk aan de keukentafel in de gezellige woonkeuken. (foto: Willem Gunneman)</p>

Terwijl de koffie loopt tikt auteur Jozef Hoek de eerste woorden van een nieuw hoofdstuk aan de keukentafel in de gezellige woonkeuken. (foto: Willem Gunneman)

(Foto: Willem Gunneman)

Lovende reacties op ‘De Vuurvogel’

Hattem - Als Jozef Hoek de gordijnen opent, wacht er een nieuwe schrijfdag. In de gezellige keuken slaat de sympathieke Hattemer zijn laptop open en, terwijl de koffie loopt, tikt Jozef de eerste woorden van een nieuw hoofdstuk. Een nieuw hoofdstuk voor zijn nieuwe boek, dat naar verwachting begin volgend jaar verschijnt. “Schrijven is een proces”, vertelt Jozef.

(door Willem Gunneman)

“Ruim twee jaar geleden ben ik begonnen aan mijn eerste boek. In augustus vorig jaar rolde het van de persen. Een razend spannend moment. Je weet immers nooit hoe je boek ontvangen wordt.” De spanning bleek onterecht. ‘Vuurvogel’, het debuut van Jozef, werd warm omarmd en de recensies waren lovend. Van ‘een razend knap geschreven thriller’ tot ‘een boek waarvan je elke pagina wil verslinden’. Een thriller die je meeneemt in een psychologisch schaakspel.

“De essentie”, vervolgt Jozef. “Als herstelbemiddelaar en mediator heb ik mede vanuit Slachtofferhulp veel slachtoffer- dadergesprekken gevoerd. Een verhaal heeft altijd twee kanten. Een dader is vaak evengoed slachtoffer. Kwetsbaar en zwak. Een slachtoffer kan daarentegen ongekend sterk zijn. In ‘Vuurvogel’ is het karakter van de hoofdrolspelers leidend. Wat er in het leven gebeurt is onvoorspelbaar. Hetzelfde geldt voor een reactie.”

De IJssel

Het verhaal speelt in de omgeving van Hattem en Zwolle. De hoofdpersonen ontmoeten elkaar in het Zwolse Stadscafé Het Refter aan het Bethlehem Kerkplein. Er spelen scenes in en rond het Engelse werk, op de Merkmarkt, de oude steenfabriek in de Tichelgaten en de IJsseldelta. ‘Vuurvogel’ komt letterlijk dichtbij.”

Spannend

Het verhaal is razend spannend. “Er komen best heftige dingen in voor”, vervolgt Jozef. “In het boek draait het niet alleen om ernstige delicten, maar spelen ook psychologie en historische gebeurtenissen een rol. Wat neem je mee uit het verleden naar het nu? Het bepaalt mede hoe je in het leven staat. Je verleden en dat wat je overkomt maakt mede wie je bent. Dat geldt voor de karakters in het boek, maar ook voor jou en mij. Van nature ben ik geïnteresseerd in mensen. In verhalen en achtergronden, ongeacht afkomst. Als pastoraal werker in Zwolle heb ik met bijzondere mensen mogen werken. Ieder met een eigen verhaal en persoonlijkheid. Het zijn de diverse karakters die me intrigeren. Reden om de personages ook in het boek uit te diepen. Het maakt dat afschuw verandert in empathie. In medeleven.” Het maakt ‘Vuurvogel’ tot een psychologische roman waarin Jozef tot op zielsniveau beschrijft wat de karakters beweegt.

Empathie

“Vaak vergeten we dat het in ieder contact gaat om verbinding. Ook als iets je tegenstaat, is het belangrijk je te verdiepen in de ander. Om in gesprek te blijven en te luisteren.” Het is de rode draad in Jozef’s werkzame leven. “Zowel in het pastoraal werk als in mijn rol binnen Slachtofferhulp Nederland zijn het verhaal en de persoon leidend. Dat geldt zowel aan de dader- als aan de slachtofferkant. Luisteren opent ogen. Het één kan niet zonder het ander. In de gesprekken die ik heb mogen voeren ging het vaak om ernstige delicten. Delicten waarvan je de pijn niet weg kunt nemen. Door het gesprek aan te gaan ontstaat er ruimte. Ruimte voor verwerking aan beide kanten.” Het past bij Jozef: de menselijke kant achter elk verhaal.

Luisteren opent ogen. Het één kan niet zonder het ander

Schrijven is een uitkomst. “Ik heb ME, een chronische immuunziekte. Een ziektebeeld dat ik zeker in de eerste jaren heb ontkend. Het betekent dat ik snel moe ben en mijn energieniveau gedurende de dag afneemt. In de ochtenduren ben ik op mijn best en schrijf ik. In de loop van de middag ben ik gedwongen om een stapje terug te doen. Gaandeweg heb ik het geaccepteerd het en ga ik er beter mee om. Het delen van mijn verhaal draagt daar zeker aan bij. Door woorden op papier te zetten vind ik rust. Tijdens het schrijven ontstaan er nieuwe verhaallijnen en groeien de karakters. Het schrijven van een boek is bijna even spannend als het moment van verschijnen. Als het af is, maakt je hart een sprongetje. Wanneer het goed ontvangen wordt, dan danst het. Een mooier compliment is voor een schrijver nauwelijks denkbaar.”

‘Vuurvogel’, is verschenen bij Uitgeverij Scholten. Het boek is verkrijgbaar in Hattem bij zowel de Bruna als de Fontein en online te bestellen op onder meer www.scholtenuitgeverij.nl (ISBN 978 94 92959 96 6).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden