<p>Europa kijkt weg bij de onmenselijke leefomstandigheden in het kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos.</p>

Europa kijkt weg bij de onmenselijke leefomstandigheden in het kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos.

(Foto: Marijke Weststrate)

Situatie Lesbos is ten hemel schreiend

Heerde - Het liefst zouden ze in Heerde morgen weer beginnen met inzamelen voor het volgende transport naar Lesbos. Maar de beperkingen door de coronacrisis gelden ook hier. Geen kleding om in te pakken, een lege hal. Terwijl de nood op het nieuwe kamp op Moria ongelooflijk hoog is. “We kunnen nu alleen nog financieel helpen want Elly Bens en Janet Heins blijven daar op hun post”, schrijft Marijke Weststrate in een nieuwsbrief bij het jaarverslag over 2020.

(door Jan Nitrauw)

Eind vorig jaar kon nog net op tijd het laatste transport verzonden worden, een volle zeecontainer die op Oudejaarsdag arriveerde. “Door de vele donaties hebben we die zelf aan kunnen kopen en de container is nu een brandveilige opslag. Maar de opslag is nu helemaal leeg, alles is uitgedeeld”, vertelt Weststrate.

En dat terwijl de situatie op Lesbos ten hemel schreiend is, blijkt uit een brief van Elly en Janet. “Niemand wil de vluchtelingen nu hebben en ook niet in de nabije toekomst. Dit betekent voor de vluchtelingen op Lesbos een verblijf zonder een positief perspectief in een zeer slecht kamp. Een kamp met beperkte basis voorzieningen zoals douches, toilet en beperkt elektra – tenten waarvoor je het schaamrood op de kaken krijgt – alles om een verblijf te ontmoedigen. Op dit moment heeft de Griekse regering besloten een detentiecentrum te bouwen , ver weg van alles, zonder meekijkende ogen. En de EU keurt dit goed”.

Elly en Janet, inmiddels begonnen aan hun zevende jaar op Lesbos, blijven doorgaan met hun eigen projecten. Belangrijk daarin is het oogproject Eye Love You. Elke week kunnen ze een vijftien mensen helpen met een oogcontrole door een oogarts gevolgd door een bezoek aan de opticien. Vanuit deze intensieve contacten ontstaan weer andere hulpvragen om kleding, eten, drinken, medicatie, problemen die elke dat weer om maatwerk vragen.

Medicijnen

“Aan medicatie is een groot tekort, we konden nog wel voor een aantal mensen met chronische ziekten medicijnen kopen bij onze plaatselijke apotheek. Na de brand op Moria was eigenlijk alles verbrand en aan alles gebrek en zo konden we de samenwerking zoeken met diverse partijen, krachtenbundeling, waarbij we financieel konden bijdragen om te voorzien in de eerste behoeftes na de brand. We moesten gewoon weer opnieuw beginnen. Het geld is met name besteed aan voedsel voor de eerste weken na de brand. Men leefde op straat zonder iets”, schrijft Elly.

Dat maakt duidelijk dat, financiële hulp zeer welkom is. Dankzij donaties konden Elly en Janet vorig jaar ruim 56.000 euro uitgeven aan rechtstreekse hulpverlening. Wie wil helpen, kan een bijdrage overmaken op NL 39 INGB 00067 089 05 o.v.v. Lesbos 2021. “Thuis beginnen met verzamelen van artikelen kan natuurlijk. Aan luiers, luierdoekjes, slaapzakken en toiletartikelen is altijd behoefte. Zodra het kan pakken we de draad weer op”, aldus Marijke Weststrate.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden