Grietje stond graag model voor Jo Koster


<p>Grietje dan op het schilderij &lsquo;Rustende boerin op kruiwagen&rsquo;. (Foto: Voerman Museum Hattem)</p>

Grietje dan op het schilderij ‘Rustende boerin op kruiwagen’. (Foto: Voerman Museum Hattem)

(Foto: )
Kunst & Cultuur

Grietje stond graag model voor Jo Koster

Jo Koster schilderde graag het ‘onbedorven bestaan’ op het platteland. In het Voerman Museum Hattem zijn fraaie voorbeelden van deze aanpak te vinden.

Hattem - In de Jo Koster-zaal op de begane grond van het museum zijn schilderijen te vinden als ‘Rustende boerin op kruiwagen’ en ‘Wiedende vrouw’, twee werken waarin Kosters passie voor het ‘pure boerenleven’ goed tot uitdrukking komt. Want Koster voelde zich verbonden met de boeren, de vissers en de ambachtslieden.

Inspiratie

In onder meer Staphorst, maar ook in Hattem vond ze inspiratie voor haar schilderijen. En zo kwam ze in Hattem terecht bij Grietje Ilbrink-de Haan, die wel voor een aantal werken model wilde staan.

Arm bestaan

Grietje Ilbrink-de Haan (1862-1937) en haar man Arend Ilbrink (1864-1958) leidden een arm bestaan op een gemengd boerenbedrijf aan de Apeldoornseweg in Hattem. Jo Koster benaderde het gezin en bood een bescheiden vergoeding om voor een aantal schilderijen te poseren. Zij stemden graag toe in haar voorstel, want deze welkome aanvulling op het inkomen van het gezin kwam goed van pas.

'Rustende boerin'

En zo zien we Grietje dan op het schilderij ‘Rustende boerin op kruiwagen’. Hier lijkt de afgebeelde vrouw even een korte pauze in haar zware landarbeid te hebben ingelast. Ze maakt zich al bijna klaar om weer aan de slag te gaan. Het werk ‘Wiedende vrouw’ toont de Hattemse Grietje volop in actie, terwijl ze op het land aan het werk is.

Nakomeling

Dat de anekdote over Grietje Ilbrink-de Haan op deze plek verteld kan worden is te danken aan een vrijwilliger van het museum. Deze nakomeling van Grietje en Arend kende het verhaal van haar voorouders en zo kon deze geschiedenis voor het nageslacht worden bewaard. En werd de sterke band die Jo Koster met Hattem had, nog eens extra onderstreept.

Kampen

Jo Koster werd in 1868 in Kampen geboren, maar verhuisde in 1902 naar Zwolle en later naar Hattem, waar ze in 1910 een huis liet bouwen naar eigen ontwerp. Ze woonde en werkte van 1910 tot begin 1924 in Hattem. Daarna ging ze op reis en bezocht Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal. Ze overleed in 1944 in Heelsum.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038 - 444 28 97.

www.voermanmuseumhattem.nl

door de redactie

Grietje en haar man Arend leidden een arm boerenbestaan

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden