Waar moet je op letten bij het beginnen van een webshop? [aangeboden door Hipex]


Foto:
aangeboden door Hipex

Waar moet je op letten bij het beginnen van een webshop?

Je wilt een webshop beginnen? Dan heb je dus een idee van wat je wilt gaan aanbieden. Je hebt naar andere soortgelijke webshops gekeken en je ziet een gat in de markt, waar je in kunt springen. Wat wordt je winnende formule?

Kopen of ontwikkelen

Er zijn bestaande webwinkels te koop zijn of anders kan je een nieuwe (laten) ontwikkelen. In beide gevallen dient de webshop er gelikt uit te zien en goed toegankelijk te zijn. Verder dient de webshop de betalingsmethoden te bieden, die in Nederland gebruikelijk zijn, zoals onder meer iDEAL.

Een webshop kopen

Je zou een webshop kunnen kopen, als die goed aansluit bij wat je wilt gaan doen. Dat wil zeggen, heeft die tenminste een relevante domeinnaam. Dan wordt de webwinkel gemakkelijker door potentiële klanten gevonden. 

Dat is altijd belangrijk, bestaand of niet. Bij een bestaande webshop is van belang hoe die presteert. Wat is zijn de omzet en de netto winst. Hoe doet de website het in de zoekresultaten van de web-zoekmachines, met name in Google. 

Belangrijk is om na te gaan wat bij de prijs is inbegrepen en wat de lopende kosten zijn. Draait de webshop bij een hostingorganisatie of waar anders. Voor zowel een bestaande webshop als een nieuwe is van belang hoe die is/wordt ontwikkeld. Is dat toekomstvast en hoe wordt de webshop beheerd.

Een webshop ontwikkelen

Een bestaande webshop vinden die aan al je eisen voldoet en betaalbaar is, is niet eenvoudig. Je kunt best kritisch zijn, want er bestaat een alternatief, namelijk een webshop (laten) ontwikkelen. 

Wil je gebruikmaken van een software-platform speciaal voor webwinkels of niet. Een voorbeeld van zo’n platform is Magento 2. Dat is het meest gebruikt. De open source versie is kosteloos. Als je een hostingorganisatie zoekt, dan zal die wel Magento 2 hosting moeten bieden, als je dat wilt gaan gebruiken. 

Bij Magento zal het niet moeilijk zijn om een softwarebedrijf te vinden voor de ontwikkeling van je webshop. Zelf programmeren kan natuurlijk ook. Voor Magento bestaat bovendien de optie om die als dienst te gebruiken. De eigenaar van Magento, Adobe, biedt een commerciële cloudversie aan.

Wet- en regelgeving

Er is wet- en regelgeving van toepassing op webshops en het is zeer belangrijk om te weten waar die uit bestaan, om daar bij de ontwikkeling van de software en procedures rekening mee te houden. 

Bijvoorbeeld, wat is de bedenktijd voor de klant en hoe kan het product worden teruggestuurd. Als je de webshop door een ervaren softwarebedrijf laat ontwikkelen, dan hebben ze daar natuurlijk de benodigde kennis over.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden