Gerrit van Keulen: ‘Ik wil er zijn voor alle inwoners’


<p>Het muzikale Hattemer raadslid Gerrit van Keulen in zijn zelfgebouwde tuinhuis met de toepasselijke naam &#39;De Fanfare&#39;&nbsp;</p>

Het muzikale Hattemer raadslid Gerrit van Keulen in zijn zelfgebouwde tuinhuis met de toepasselijke naam 'De Fanfare' 

(Foto: Willem Gunneman)

Gerrit van Keulen: ‘Ik wil er zijn voor alle inwoners’

Hattem - “Als raadslid kan ik een bijdrage leveren aan de stad en de inwoners”, vertelt Gerrit van Keulen. Het is de tweede keer dat de Hattemer deel uit maakt van de gemeenteraad. Na een korte afwezigheid trad hij, mede op verzoek van de PVDA, opnieuw toe. “Het betekende dat ik een aantal andere bestuursfuncties op een laag pitje heb gezet. Actief zijn in het bestuur van de VV Hattem en Muziekvereniging Ontwaakt is moeilijk te combineren met een rol waarin je over veel zaken een beslissing moet nemen.”

(door Willem Gunneman)

“Beslissingen waarbij het algemeen belang zwaarder weegt dan dat van een vereniging. Dat moet je weloverwogen kunnen doen, zonder belangen.” Toch is Gerrit vrijwel dagelijks op de voetbal te vinden. “Niet in een bestuurlijke rol maar meer actief. Ik vind het heerlijk om te sparren over nieuwe initiatieven en te horen wat er speelt. Het komt mijn raadswerk ten goede. Politieke onderwerpen ga ik dan ook niet uit de weg. Veel leden weten dat ik deel ben van de raad en ‘droppen’ met regelmaat heikele onderwerpen voor mijn voeten. De standpunten neem ik mee in mijn uiteindelijke afweging.”

De Fanfare

Samen lopen we richting de bescheiden overkapping in de tuin. De naam ‘De Fanfare’ staat onmiskenbaar voor Gerrit’s tweede passie: muziek. Met het lidmaatschap van Arbeidersmuziekvereniging Ontwaakt trad hij in de voetsporen van vader Jan die 75 jaar geleden lid werd. Senior blaast nog altijd mee. Ook zoon Jens is lid van de vereniging.

“We hadden het graag willen vieren. Door corona is het uitgesteld. Drie generaties op een rij in één orkest. Ik kijk er naar uit. Evenals mijn vader.” Blaasmuziek klinkt met regelmaat. De diverse blaasinstrumenten aan de wand van her tuinhuisje spreken voor zich, Evenals de instrumenten in de hal. Die stuk voor stuk worden bespeeld.

Naast het A-orkest maakt Gerrit deel uit van ‘Die Hattemer Musikanten’, Hattems’ eigen Egerländer blaaskapel. Een uniek gezelschap. “Samen spelen we met regelmaat en bezoeken we van tijd tot tijd een optreden. De muziek klinkt op het eerste gehoor eenvoudig. Door de vele hoge noten is het echter best ingewikkeld om te spelen. Wat telt is de uitdaging en het enthousiasme. De energie spat er van af. Heerlijk om naar de luisteren en zelf te musiceren. Natuurlijk met hoog opgetrokken kniekousen en de lederhosen.”

Hattem

Geboren is Gerrit in Wapenveld. Als zoon van echte Hattemers. “Ik was 3 toen mijn ouders terug keerden en een huis vonden in de Leliestraat. Ergens steekt het wel een beetje. Ik voel me oprecht een echte Hattemer, al ben ik het niet. Simpelweg omdat ik elders geboren ben.”

Het werk bracht Gerrit tot ver over onze landsgrenzen. “Op verzoek van mijn werkgever heb ik een aantal jaren gependeld tussen Hattem en Tsjechië, een kleine 300 kilometer voorbij Praag. Ik heb er een bedrijf mogen opzetten waar metalen onderdelen worden gemaakt. Een ervaring die van pas komt binnen mijn eigen onderneming: GvK Supply Management. Begonnen in nauw overleg met mijn toenmalige werkgever. Op mijn vijftigste. Als agent bemiddel ik tussen opdrachtgever en vaklieden in heel Europa. Vaak gaat het om kleine aantallen van specifieke onderdelen van metaal. Soms om grotere partijen.”

Een eigen bedrijf, een rol in de gemeenteraad en het verenigingsleven vragen om een zorgvuldige afweging. “Zeker wat tijd betreft. Het lezen van stukken kost nu eenmaal tijd. Toen ik in 2009 deel uit maakte van de gemeenteraad waren de stukken aanzienlijk dunner. Toch heb ik, de dag dat ik opnieuw werd gevraagd, geen moment geaarzeld.”

“Hattem biedt enorm veel kansen. We moeten ze echter niet verkwanselen en keuzes maken waarbij projectontwikkelaars het voor het zeggen krijgen.”

Woningmarkt

“Als raadslid wil ik er zijn voor iedereen. Hattem biedt enorm veel kansen. We moeten ze echter niet verkwanselen en keuzes maken waarbij projectontwikkelaars het voor het zeggen krijgen. Als gemeente is het belangrijk om samen op te trekken met alle partijen. De woningmarkt moet in beweging blijven. Een goede doorstroming is noodzakelijk, evenals het bouwen van betaalbare woningen. Woningen voor zowel jongeren als ouderen. Hetzelfde geldt voor duurzaamheid en blijven investeren in het leefklimaat. Een stad waarin het gevoel van ‘samenzijn’ in alles doorklinkt.” Het klinkt als muziek. Samen spelen, wonen en werken met oog voor alle partijen in volstrekte harmonie. “Ik ga er voor”, lacht Gerrit. “Dat is wat Hattem mooi maakt.”

Willem Gunneman

‘Natuurlijk met opgetrokken kniekousen en lederhosen’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden