Verdwenen folklore van Boerendansers


Een foto van de Veluwsche Boerendansers uit Wapenveld gemaakt bij het 25-jarig jubileum.
Een foto van de Veluwsche Boerendansers uit Wapenveld gemaakt bij het 25-jarig jubileum. (Foto: Veluws Nieuws )

Verdwenen folklore van Boerendansers

Wapenveld - Ruim veertig jaar lang trokken de Veluwsche Boerendansers vanuit Wapenveld de regio en het hele land in om op te treden voor soldaten, bij bloemencorso’s en zelfs bij bevrijdingsfeesten in Amsterdam. Ruim veertig jaar, van 1917 tot 1957, dansen de leden bij tal van gelegenheden. Wat nu nog rest zijn wat foto’s van een boerendansgroep met vele tientallen leden.

(door Jan Nitrauw)

Een voorganger van deze krant meldt in verslag bij het 25-jarig bestaan van de Boerendansgroep dat de Wapenveldse slager J.W. Müller de initiatiefnemer is. Hij wil met de dansgroep ‘de oude Veluwsche dansen en liederen aan de vergetelheid ontrukken en doen herleven’.

De Wapenveldse slager is een actieve man die bij veel meer verenigingen is betrokken. Zo is hij ook bestuurslid van de muziekvereniging ONA en mede-oprichter van de VVV Wapenveld’s Bloei. De Boerendansgroep is van meet af aan een succes. Ze dossen zich in Veluwse klederdracht en hebben een gedegen muzikale begeleiding van mensen die ook actief zijn bij de muziekvereniging ONA.

Regelmatig worden optredens gemeld in Odeon in Zwolle en Tivoli in Apeldoorn maar ook bij een feestweek in Ommen

Uit de krantenverslagen blijkt dat vooral de dans ‘Direkusman’ erg populair was. Het liedje vertelt het verhaal van Driekus die een onmogelijke liefde heeft. Het refrein waarin de danspassen worden gebruikt is als volgt:

Wol ik wel ‘s wetten van de Driekusman, de Driekusman, de Driekusman,

Va en moo dee wilt miej sloan,

‘k mag neet met Hendrieksken goan

Driekusman, driekusman,drei oe ‘s umme en kiek miej ‘s an 

Thuisbasis van de dansgroep is zaal Visser aan de Groteweg in Wapenveld. Maar al snel trekt de groep de regio in. Regelmatig worden optredens gemeld in Odeon in Zwolle en Tivoli in Apeldoorn maar ook bij een feestweek in Ommen, op een bijeenkomst van de Geheelonthoudersbond en ook tijdens een grote tentoonstelling ‘Zuivelland’ in Zwolle die een 15.000 bezoekers trok.

De groep maakt vooral furore in samenwerking met Gerard Rutgers, de zoon van een bloemist/hovenier in Wapenveld. Gerard is zanger/dichter, maakt zijn eigen liedjes, is muzikant en een taltentvol conferencier. Hij is rond 1932 voor het eerst bij de dansgroep te vinden, Gerard is dan 20 jaar en een actief baasje. Hij heeft dan ook al de wandelvereniging ‘Wapenveldse Woudlopers’ opgericht.

Als in 1938 Prinses Beatrix wordt geboren, schrijft hij een ‘Veluws Vreugdelied’ waarvoor hij volgens een bericht in de voorloper van deze krant, een bedankbrief krijgt van hare majesteit prinses Juliana. Gerard verhuist in 1939 naar Coevorden en wordt op de laatste oorlogsdagen vermoord door de Duitse bezetter.

De Boerendansgroep pakt na de oorlog de draad weer op maar de gloriejaren zijn voorbij. In 1957 is er nog een optreden, daarna horen we niets meer van de Veluwsche Boerendansers en verdwijnt deze Wapenveldse folklore na 40 jaar letterlijk en figuurlijk van het toneel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden