<p>Drie krokussen met drie bijen.</p>

Drie krokussen met drie bijen.

(Foto: Marjolein Menke )
Tussen heuvels en rivier

Tussen heuvels en rivier - Féline in de natuur

Al een poosje hebben wij een nieuw buurmeisje. Ze heet Féline en ze is zeven jaar. Ik weet, dat ze van de natuur houdt. Vorige zomer liepen we samen door onze tuin.

Ze was verrukt over de bloemenzee en we raakten aan de praat. Hoewel ze toen vooral speurde naar lieveheersbeestjes ontging haar niet, hoeveel vlinders en andere insecten er waren, eigenlijk zoemde de hele tuin.

Ze vond het wel wat. In het landelijke gebied waar wij wonen heeft de natuur de laatste jaren meer ruimte gekregen. Féline is altijd buiten te vinden en ik was nieuwsgierig naar wat zij om zich heen ziet en beleeft en wat ze daarover te vertellen zou hebben, daarom heb ik haar gevraagd of ik haar mocht interviewen. En dat mocht.

Waar woonden jullie voordat je hier in Wissel kwam wonen, vroeg ik Féline. Wij woonden aan de Oranjeweg, niet ver van de ijscoman. Dat lijkt mij spannend, zeg ik, zo dicht bij het bos en de hei. Je ziet daar vast veel wild? Nee, dat is hier juist veel meer te zien! Dat komt doordat er veel gezond gras is en veel beekjes, dat vinden dieren heerlijk. ‘s Morgens, wij staan altijd vroeg op, zien we heel vaak reeën. En hazen. Laatst zag ik je zo ver weg in het land dat ik je nog maar net kon zien. Ben je graag buiten? Féline vertelt dat de natuur haar rustig maakt. En dat ze veel van wilde dieren houdt. Toen het kortgeleden zulk mooi weer was is ze met een vriendinnetje gaan picknicken aan de rand van de beek. Toen zagen ze drie hazen. Toen er sneeuw lag hebben we kunnen zien hoe verschrikkelijk veel sporen er waren, vooral van hazen, maar ook van reeën. Wist je dat er ook dassen zijn, vraagt Féline? We zijn bij de dassenburcht geweest, maar we hebben ze nog niet gezien.

Eigenlijk zou ze wel dieren willen bestuderen. Eekhoorns bijvoorbeeld. Féline verwacht dat er wel eekhoorns bij het huis zullen komen omdat er veel bomen geplant zijn, waarvan veel notebomen. Langs de weg staan nieuwe elzen en er zijn hele lange meidoornhagen geplant en beukenhagen.

Waarom denk je dat je vader die hagen heeft geplant, vraag ik haar. Omdat hij het mooi vindt, denkt ze. We gaan het haar vader vragen. Het is voor de vogels en de insecten, vertelt hij. In hagen kunnen allerlei vogels zich veilig verstoppen, ze kunnen er nesten maken en ze vinden er insecten. Hij heeft ook een nestkast voor een steenuil gemaakt en er komt een kast voor torenvalkjes. Het torenvalkje komt veel bij het huis van Féline. Hij vangt muizen in het grote weiland.

Weet je, zegt Féline, waarom ik ook fijn vind om in hier te wonen? Omdat ik hier goed kan opruimen. Hoe bedoel je dat, vraag ik haar? Overal liggen dingen die gevaarlijk zijn voor dieren, blikjes en heel veel plastic. Ik vind het vies maar ik ruim het altijd op, omdat anders dieren er dood aan gaan.

Dus je vindt het belangrijk om goed voor de natuur te zorgen? Ja, natuurlijk, zegt Féline. Als het met de natuur niet goed gaat, hebben wij ook niet meer te eten. Denk je dat echt? Ja, want alles wat wij eten komt uit de natuur, dat is toch zo? We zitten er een poosje over na te denken en we weten het eigenlijk wel zeker: alles wat wij eten komt uit de natuur.

Het is nog februari en de tuin zoemt alsof het zomer is. Op de krokussen zijn enorm veel bijen afgekomen. Hun pootjes zitten al vol stuifmeel. Rond het huis van Féline groeit een kleine nieuwe wereld van bomen, planten en dieren.

Vereniging Milieuzorg Epe

milieuzorgepe@gmail.com

Meer berichten