Actiegroep tegen laagvliegen: Stem hoger!


<p>Kees Bauman (met rode trui) vecht al ruim vier jaar tegen de laagvliegroutes over deze omgeving.</p>

Kees Bauman (met rode trui) vecht al ruim vier jaar tegen de laagvliegroutes over deze omgeving.

(Foto: Jan Nitrauw)

Actiegroep tegen laagvliegen: Stem hoger!

Wapenveld - Het demissionaire kabinet heeft een beslissing over Lelystad vooruit geschoven naar de agenda van de regering die er na de verkiezingen op 17 maart komt te zitten. Belangrijk dus om zoveel mogelijk partijen in dat nieuwe kabinet te krijgen die zich expliciet tegen een opening van Lelystad Airport hebben uitgesproken. Reden voor de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) om een onder stemhoger.nl een stemwijzer op te tuigen.

door Jan Nitrauw

Kees Baumann die samen met zijn vrouw Annemieke camping de Bankenburg op de grens van Wapenveld en Heerde bestiert, is al van meet af aan betrokken bij het verzet tegen het laagvliegen over de Veluwe. Zijn campinggasten verwachten rust te vinden op de camping middenin de natuur.

Ruim vier jaar geleden begon het verzet tegen de opening van Lelystad Airport te leven en bundelden tegenstanders hun krachten in SATL. “Toen was onze mening dat we aan een vrij kansloze missie begonnen. Maar ondertussen is dat perspectief behoorlijk gekanteld, ik schat de kans nu of fity-fity”, vertelt Kees.

Hij wordt daarin gesteund door zowel nationale als internationale ontwikkelingen. Nationaal was er maandag het nieuws dat VNO-NCW een ommezwaai heeft gemaakt. De werkgeversorganisatie wil een nieuw onderzoek naar de noodzaak om Lelystad te openen. “In Engeland staat een derde baan op Heathrow ter discussie. En de Franse regering heeft al besloten dat een grote uitbreiding van het vliegveld Charles de Gaulle niet door gaat”, zo weet Kees uit betrouwbare bron, zijn Franse schoonzoon heeft hem dat gemeld.

“In Engeland staat een derde baan op Heathrow ter discussie. En de Franse regering heeft al besloten dat een grote uitbreiding van het vliegveld Charles de Gaulle niet door gaat”

Klimaat

De actiegroepen zien tot hun tevredenheid dat steeds meer partijen zich tegen de opening van Lelystad Airport keren. Daartegenover probeert demissionair minister Cora van Nieuwenhuis nog van alles om Lelystad toch open te krijgen. Hoe dat uit zal pakken, moet een nieuw kabinet gaan beslissen.

Daarom voert de burgerbeweging SATL tot 17 maart campagne om iedereen te laten weten hoe de partijen tegenover Lelystad Airport staan. “We hebben we een handig overzicht gemaakt, met een uitgebreide toelichting per partij. Het is heel belangrijk dat je weet wat je kiest, zodat we straks niet allemaal in de herrie zitten”, aldus Kees Bauman.

Maar niet alleen de standpunten zijn vergeleken. Ook de manier waarop de partijen zich de laatste jaren hebben bemoeid met het dossier is te vinden. Zo verdiende Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie bijvoorbeeld 4 sterren, terwijl Mustafa Amhaouch van het CDA slechts 1 ster krijgt. De actiegroepen zien tot hun tevredenheid dat steeds meer partijen zich tegen de opening van Lelystad Airport keren. “Maar nog steeds gaan alle plannen uit van laagvliegen over grote delen van Nederland, ondanks alle mooie woorden van partjjen. Daarom: Stem hoger, aldus de oproep van Baumann.

www.stemhoger.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden