Liefde en de kunst gaan hand in hand bij kunstenaar Dick Baauw


<p>De Hattemer kunstenaar Dick Baauw in zijn atelier: &quot;Momenteel werk ik aan een moza&iuml;ek. Van rups en cocon naar vlinder. Een vlinder die uit zijn biotoop komt.&quot; (foto: Willem Gunneman)</p>

De Hattemer kunstenaar Dick Baauw in zijn atelier: "Momenteel werk ik aan een mozaïek. Van rups en cocon naar vlinder. Een vlinder die uit zijn biotoop komt." (foto: Willem Gunneman)

(Foto: Willem Gunneman)

Liefde en de kunst gaan hand in hand bij kunstenaar Dick Baauw

Hattem - Dick Baauw opent gastvrij de deur. Gonny schenkt koffie en wijst op een bijzondere tekening. “Gemaakt door Dick in het eerste jaar dat we elkaar leerden kennen. Ze straalt. Zichtbaar trots. “Ook Gonny heeft een artistieke vonk”, lacht Dick. “In dit huis gaan de liefde en de kunst hand in hand.”

(door Willem Gunneman)

In de hal springt een fraai werk vrijwel onmiddellijk in het oog: Zicht op Hattem. Ik herken de molen, de deuren van het Anton Pieck Museum en de Dijkpoort. Verbeeld op Dick’s eigen wijze. In de woonkamer zingen Vivaldi’s vier jaargetijden in rijke kleurschakeringen me tegemoet. Dick, inmiddels 86, is zichtbaar geïnspireerd door de muzikale veelzijdigheid van de in Venetië geboren componist en schilderde zijn eigen kijk op de seizoenen.

Fraaie werken met elk een verhaal. Abstract maar herkenbaar. Kenmerkend voor de stijl van Baauw. Soms met een knipoog naar Marc Chagall: de in Rusland geboren vermaarde Franse kunstschilder. Er zijn meer overeenkomsten.

Marc Chagall

Ook Chagall vond inspiratie voor veel van zijn werk in de bijbel. “Ik ben een bewonderaar”, vervolgt Baauw. “Ooit stonden we met een reisgezelschap voor een gesloten deur van de Hadassah Synagoge in Jeruzalem. Ik had me geweldig verheugd op het zien van de twaalf vensters: Twaalf indrukwekkende glas in lood ramen die Chagall in opdracht maakte. De ochtend er na ben ik in alle vroegte terug gegaan. Ruim op tijd voor de sluiting rond het middaguur. Een hoogtepunt.”

Beusichem

Geboren in het Gelderse Beusichem verhuisden Dick en Gonny een kleine 60 jaar geleden naar Hattem. “Ik kon als docent aan de slag bij de Christelijke Meesteropleiding schilderen in Zwolle. In de avonduren heb ik mijn MO A en MO B tekenen gehaald en een studie gevolgd aan de Rietveld Academie. Als docent heb ik volop geijverd voor nieuwe richtingen als presentatietechnieken en reclame schilderen. Later kreeg ik de kans om directeur te worden. De naam van de opleiding was inmiddels omgedoopt tot Cibap. Als directeur zocht ik voortdurend naar de creatieve meerwaarde. Zowel tijdens de opleiding als tijdens buitenschoolse activiteiten. Schoolfeesten met een thema. Het prikkelt de zintuigen. Dat is wat kunstenaars doen. Bewust en onbewust. Als kunstenaar neem je je publiek mee op je reis.”

Hattem

“We woonden nog maar kort in Hattem toen de heer Veltkamp vroeg of ik een wandschildering wilde maken in de consistorie van de Grote Kerk. Het voelde als een grote eer en tegelijkertijd als een enorme druk. Wat wil je: amper 26, net uit de schoolbanken en nieuwbakken inwoner van Hattem. Ook in het PKN-gebouw aan de Sparrenlaan en aan de gevel van de Emmaüskerk is werk te zien.

“Ik kreeg de vraag of ik er voor voelde om een beeldje te ontwerpen. Een beeldje dat paste in een kleine nis die architect Karssing in de gevel had bedacht. Op mijn netvlies zag ik de Emmaüsgangers: het moment dat Jezus op tweede paasdag in het dorp Emmaüs aan twee discipelen verscheen die hem niet herkenden (Lucas 24: 13-35).” Het fraaie werk siert nog altijd de gevel. Het is één van de vele tientallen werken die de Hattemer in de afgelopen jaren maakte. Werken waarvoor hij gebruik maakte van uiteenlopende technieken als stof, glas in lood, metaal, mozaïek, steen, verf, acryl en doek. Te zien in het hele land en buiten onze landsgrenzen.

Atelier

Samen lopen we naar het kleine atelier in de tuin. “De makelaar attendeerde ons op deze woning. Het atelier was een welkome verrassing. Ik ben er vaak te vinden. Een heerlijke plek. Het kleurrijke mozaïek waar Baauw op dit moment aan werkt verbeeldt de verwondering. “Van rups en cocon naar vlinder. Een vlinder die uit zijn biotoop komt waar hij de nectar uit de bloemen heeft gehaald.” In de tuin wachten fraaie beelden.

Gonny

“Vergeet Gonny niet”, lacht Dick bij het afscheid. “Ook zij maakt prachtige werken in textiel en fotografeert met verve.” Trots toont hij een reeks fraaie foto’s van Gonny’s hand. Foto’s van uiteenlopende landschappen. Waaronder de uitgestrekte zwarte lava op de top van de Etna.

“We hebben veel gereisd en wat we zagen hebben we vast gelegd. In 2019 vierden we ons 60-jarig huwelijk. Nog altijd genietend van elk moment. Van de liefde, de kunst, de kinderen en kleinkinderen. Wij zijn oprecht gezegend.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden