<p>Links werken van Ren&eacute; Kinket, rechts de groeisteden uit de late Middeleeuwen, zoals Hattem. (Foto: Voerman Museum Hattem)</p>

Links werken van René Kinket, rechts de groeisteden uit de late Middeleeuwen, zoals Hattem. (Foto: Voerman Museum Hattem)

(Foto: )
Kunst & Cultuur

Voerman Museum Hatem is klaar voor heropening

Hattem - De lockdown duurt voort, dus de Nederlandse musea blijven voorlopig nog gesloten. Maar mocht het licht op groen gaan, dan is het Voerman Museum Hattem er helemaal klaar voor om bezoekers te ontvangen.

Wanneer het publiek weer door de gangen van het museum mag wandelen, kan het zich verwonderen over de vernieuwingen die de afgelopen weken zijn gerealiseerd. De tentoonstelling ‘Nieuw Licht’, met werken van de Zwolse kunstenaar Daniel Douglas en Jan Voerman junior, is afgelost. Museumbezoekers kunnen twee nieuwe tentoonstellingen bekijken. Ten eerste ‘Tour d’Europe langs ideaalsteden in de late Middeleeuwen’. Centraal in de tentoonstelling staan vijf nieuw gestichte Europese steden uit die tijd. Naast Hattem zijn dat het Franse Monflanquin, Torun een Poolse tweelingstad, Caernarfon een kasteelstad in Wales en San Giovanni Valdarno een Italiaanse voorstad van Florence. Deze steden zijn gekozen omdat hun middeleeuwse stadsplattegrond tot op de dag van vandaag gaaf is gebleven.

Tour d’Europe langs ideaalsteden in de late Middeleeuwen’ en werk van René Kinket

De tweede tentoonstelling is ‘René Kinket, beeldend verteller’. Deze tentoonstelling geeft een overzicht van het werk van deze Hattemse kunstenaar, die mei vorig jaar plotseling overleed. Hij heeft bovendien de afgelopen jaren als vrijwilliger zeer veel voor het museum betekend.

En loop je dan toch in het museum rond, kijk dan ook naar de vernieuwde presentatie van de periode van de Verkade-plaatjes. Jan Voerman junior werkte meer dan dertig jaar aan de Verkade-albums mee. De mini-expositie, te vinden op de Jan Voerman junior-afdeling, geeft een fraaie blik op dit tijdperk. En vergeet niet in de Zicht op Hattem-zaal de mini-expositie ‘Van Oudheidkamer (1949) naar Voerman Stadsmuseum Hattem (2021)’. Een tentoonstelling die de ruim zeventigjarige geschiedenis van het museum belicht en net was geopend toen de lockdown in december van kracht werd.

En natuurlijk is het Voerman Museum Hattem – wanneer het straks weer open mag – geheel toegesneden op de actuele corona-eisen. De diverse vakken, afgescheiden via duidelijk zichtbare ‘anderhalve meter tape’. De flacons met ontsmettingsgel zijn bijgevuld, zodat bezoekers (met mondkapje) hun handen kunnen reinigen. En het systeem voor het reserveren van kaarten met tijdsloten wordt opgestart zodra daarvoor toestemming komt vanuit Den Haag. Aan het museum zal het niet liggen, daar staan ze te popelen om de deuren weer te openen.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers. Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97

www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten