5x leuke steden om te bezoeken rondom de Veluwe [aangeboden door voordeeluitjes.nl]


Foto:
aangeboden door voordeeluitjes.nl

5x leuke steden om te bezoeken rondom de Veluwe

Wie de stad wil combineren met de natuur, heeft in eigen land nogal wat keus. Wat doe je als je Nederlands grootste en volgens velen mooiste natuurgebied wilt leren kennen, in combinatie met stedelijk vermaak? Dan boek je bijvoorbeeld een hotel in Apeldoorn of je overnacht in een hotel in Amersfoort, steden die prachtig gelegen zijn aan de rand van de Veluwe! Sla jij ook graag meerdere vliegen in één klap? Lees hier over de 5 leuke ‘bezoekwaardige’ steden aan de rand van de Veluwe!

Arnhem 

Hoewel Nijmegen meer inwoners telt en gemeente Apeldoorn groter is, is Arnhem toch echt de hoofdstad van Gelderland. Prachtig gelegen aan de rand van Nationaal Park Veluwezoon, is deze Gelderse stad leuk voor zowel winkelliefhebbers - de stad wordt niet voor niets ook wel modestad genoemd - als cultuurgenieters. Wist je bijvoorbeeld dat je in de Eusebiuskerk nog het originele harnas van hertog Karel van Egmond kunt spotten? De ‘man in het kastje’ draagt het gevechtstenue uit de 15e eeuw! Het heuvelachtige karakter van de natuur rondom is ook in de stad zelf goed merkbaar. De Posbank is vanuit Arnhem snel te bereiken; geniet er van de geweldige uitzichten!  

Apeldoorn

Wie Apeldoorn zegt, zegt Veluwe. Er is geen plaats in Nederland die zo aan alle kanten wordt begrensd door het Veluwse natuurschoon, dan Apeldoorn. Doe daar je voordeel mee! Apeldoorn heeft natuurlijk ook de Apenheul en familiepretpark Julianatoren op zijn grondgebied, maar wat dacht je van Paleis Het Loo? Alleen al de paleistuinen kunnen je een hele middag zoet houden. Verwacht wordt dat de tuinen en stallen vanaf 3 april 2021 weer geopend zijn voor publiek. Verder valt er in het centrum van Apeldoorn prima te shoppen!

Amersfoort

Aan de andere kant van de Veluwe, in de provincie Utrecht, ligt de prachtige vestingstad Amersfoort. Ondanks het feit dat Amersfoort inmiddels een grote stad is geworden, zijn er nog opmerkelijk veel restanten van de oude vesting te zien. Je vindt er bijvoorbeeld nog stadspoorten, vestingmuren en een aanzienlijk deel van de stadswallen. Wanneer je door het gezellige stadscentrum loopt, voel je gewoon dat alles geschiedenis ademt. Liefhebber van cultureel erfgoed? Sta dan maar ‘even’ stil bij maar liefst 400 rijksmonumenten. En oh ja, je zou ook nog even de natuur van de Veluwe opzoeken!

Harderwijk

Aan de noordelijke rand van de Veluwe, aan het Veluwemeer, ligt een leuke historische stad die iedereen eigenlijk alleen maar associeert met het welbekende Dolfinarium. Echt leuk hoor, maar Harderwijk biedt zoveel meer dan dolfijnen- en zeeleeuwenshows! Heb je wel eens de moeite genomen om verder te kijken? Dan had je geweten, dat het centrum van Hanzestad Harderwijk veel over de geschiedenis prijsgeeft. Maar het is nooit te laat om te ontdekken. Ga voor de indrukwekkende Hanze-stadswandeling, die je meevoert naar de stad aan de Zuiderzee, ten tijde van de Hanze. Kijk je ogen uit!

Elburg

Nog zo’n mooie stad aan het Veluwemeer is Elburg! Elburg is vestingstad, maar ook Hanzestad. Dat belooft wat aan culturele bezichtigingen! Met 296 rijksmonumenten kan dit kleine stadje je ook behoorlijk onder de indruk brengen. Sla tijdens een rondgang door het centrum zeker de Vischpoort, de Sint-Nicolaaskerk en de oude stadsmuren niet over. Elburg staat niet bekend als winkelstad, maar als je er eenmaal rondloopt, ontdek je dat er best een paar aardige boetiekjes zijn, die tot snuffelen uitnodigen. Daarnaast zijn er tal van terrasjes te vinden. Gek op water? Met het meer direct bij de hand, zijn varen, zonnen, surfen en vissen ook geliefde bezigheden in Elburg!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden