CDA Hattem in gesprek met SWH over jongeren


<p>Van links af boven Robert Klaassen en Anne-Marije Wilting. Onder Mathilde Stam, Hakan Soykan en Judith van Duinen (in kader).</p>

Van links af boven Robert Klaassen en Anne-Marije Wilting. Onder Mathilde Stam, Hakan Soykan en Judith van Duinen (in kader).

(Foto: Judith van Duinen)

CDA Hattem in gesprek met SWH over jongeren

Hattem - Wat is de impact van de coronacrisis op het welzijn van jongeren? Met die vraag gingen Anne-Marije Wilting, Judith van Duinen en Robert Klaassen van het CDA Hattem vrijdag 5 maart digitaal in gesprek met Mathilde Stam en Hakan Soykan van Stichting Welzijn Hattem (SWH). 

Mathilde en Hakan zijn er duidelijk over: de coronacrisis heeft veel impact op SWH, en specifiek het jongerenwerk. Het jongerencentrum Ons Plekkie in De Marke is al langere tijd gesloten, en veel activiteiten zijn noodgedwongen afgelast. En dat terwijl de coronacrisis het jongeren niet makkelijk maakt. 

“Daarom zijn we als jongerenwerkers veel aanwezig op straat”, vertelt Hakan. Hij werkt nu drie maanden als jongerenwerker in Hattem. “De jongeren die we op straat tegenkomen spreken we altijd even aan. Op die manier krijg je het beste mee hoe het met de jongeren gaat, en kun je een luisterend oor bieden.” Dat is nodig, want de jongerenwerkers zien dat jongeren in de coronacrisis vaker in de problemen komen. “Er is een duidelijke toename in het gebruik van alcohol en softdrugs, veel jongeren voelen zich eenzaam, en er ontstaat bij veel jongeren een achterstand in het onderwijs.”

Mathilde: “Veel jongeren verliezen ook het perspectief richting de toekomst. Ik sprak kort geleden een scholier die goede cijfers haalt, maar door de coronacrisis eigenlijk geen hoop heeft op een goede afloop. Dat is heel verdrietig om te horen.”

Natuurlijk gebeurt er ook veel moois in deze moeilijke tijd. Mathilde geeft aan erg blij te zijn met de goede samenwerking tussen SWH en andere organisaties, zoals de kerken, sportverenigingen, RTV Hattem en de buurtsportcoaches. “Denk bijvoorbeeld aan de leuke activiteiten in de herfstvakantie die de jongerenwerkers samen met de buurtsportcoaches hebben georganiseerd, maar ook aan het initiatief Hattemers in coronatijd!” 

Daarnaast kijken Mathilde en Hakan erg uit naar het aankomende project Mattie4U, waarbij jonge vrijwilligers uit de Hattemse samenleving als maatjes aan jongeren worden gekoppeld. Mathilde en Hakan benadrukken ten slotte dat het heel belangrijk is om jongeren en hun zorgen in deze tijd serieus te blijven nemen. “Sommige mensen denken misschien dat jongeren in deze crisis onterechte zorgen hebben, maar er is veel verborgen leed.” 

Daarom doen Mathilde en Hakan aan iedereen de oproep om te blijven luisteren naar jongeren, en om hen waar dat kan te helpen en te ondersteunen. “Laat zien dat je oog hebt voor waar jongeren mee worstelen en neem ook het initiatief om hen verder te helpen, bijvoorbeeld door samen te gaan sporten of buiten met elkaar af te spreken.”

Het CDA Hattem sluit zich bij die oproep aan. 

Voor het project Mattie4U worden de komende tijd duizend flyers door Hattem verspreid. Wie mee wil doen kan contact opnemen met de jongerenwerkers Susanne Berends en Hakan Soykan van SWH via jongerenwerk@swhattem.nl of 06-20046859.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden