<p>De nieuwe &lsquo;seniors&rsquo;, links de gemberpot met rozen en rechts het aquarel met bloemen in een pot.</p>

De nieuwe ‘seniors’, links de gemberpot met rozen en rechts het aquarel met bloemen in een pot.

(Foto: Voerman Museum Hattem )
Kunst & Cultuur

Voerman Museum Hattem is trots op aanwinsten in een vreemde tijd

Het Voerman Museum Hattem heeft een indrukwekkende collectie werken van Jan Voerman senior. En deze collectie breidt zich nog altijd uit. Zo kon het museum vorig jaar ‘Armoede’ en ‘De Schoenlappers’ aan het publiek presenteren en nu zijn er opnieuw twee aanwinsten verwelkomd.

Hattem - De twee nieuwe loten aan de stam van de seniorcollectie komen bovendien op een bijzonder moment. Het is donderdag 25 maart namelijk precies tachtig jaar geleden dat Jan Voerman senior overleed.

Nog geen twee jaar voor zijn dood, moest Voerman afscheid nemen van zijn echtgenote Anna. Zijn onwrikbare steun en toeverlaat stierf op 2 september 1939. Met het klimmen van de jaren werden bovendien Voermans ogen steeds slechter en sinds 1935 was hij niet meer in staat om te schilderen.

Toch bleef de kunstenaar naar verluid altijd een opgewekte man. Het gezin Voerman moest in 1940 door het uitbreken van de oorlog zelfs geëvacueerd worden naar Wezep. Weer terug in Hattem overleed Jan Voerman senior.

En nu, ook tachtig jaar na zijn dood op 25 maart 1941, is Voerman senior allerminst vergeten. De IJsselschilder leeft voort in zijn werken. Nog altijd vallen zijn schilderijen dagelijks bewonderende blikken ten deel van de bezoekers van het Voerman Museum Hattem. Door de coronacrisis is het museum nu weliswaar al een aantal maanden gesloten. Maar zodra het weer open mag, kan het publiek weer genieten van de kunst en historische en archeologische bijzonderheden die in het museum te bewonderen zijn.

Voerman senior was overigens niet alleen IJsselschilder, hij schilderde ook joodse taferelen, bloemen in potten, Eper huisjes en portretten. De twee aanwinsten zijn hier een mooi voorbeeld van. Ze hebben een plekje gekregen vlakbij de ingang naar de Voerman senior-zaal.

Het gaat om een olieverfschilderij met rozen in een gemberpot, die het museum geschonken heeft gekregen van Hans Heintz uit Amsterdam. Daarnaast hangt een aquarel met bloemen in een pot, die het museum heeft verworven op een kunstveiling.

Het Voerman Museum Hattem draagt zijn steentje bij om de gedachtenis aan Jan Voerman senior levend te houden. De uitbreiding met twee nieuwe werken, juist in deze zo vreemde tijd van sluiting en coronamaatregelen, vervult het museum met trots. Het museum hoopt dat het de aanwinsten snel aan het publiek mag laten zien.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97 

www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten