Aprilnummer historische vereniging Ampt Epe


<p>Eind jaren 50 was het oude Grutters Erve nog goed herkenbaar.</p>

Eind jaren 50 was het oude Grutters Erve nog goed herkenbaar.

(Foto: eigen archief Ampt Epe)

Aprilnummer historische vereniging Ampt Epe

Epe - In het nieuwe nummer van historische vereniging Ampt Epe wordt stil gestaan bij het zestigjarig jubileum. De vereniging houdt daarom twee wedstrijden. Jan van de Velde vertelt over de tekenwedstrijd voor kinderen en Aline van Dam over de fotowedstrijd. Iedereen kan meedoen, lid en niet-lid.

In dit nummer staan de vertrouwde rubrieken. Als gewoonlijk neemt Aart Schurink ‘Uit de vereniging’ voor zijn rekening.

Johnny Gerard bespreekt een paar markante gebouwen in ‘Uit de oude doos’.

Ampt Epe wordt goed gelezen en - zeer belangrijk - kritisch gevolgd. Dat kan de redactie opmaken uit de reacties in de Lezersrubriek.

Gert van den Esschert brengt een auto-ongeluk in herinnering, dat hoewel lang geleden, nog steeds de harten beroert.

Het tijdschrift heeft altijd aandacht voor woonplekken met een rijke historie. In de eerste aflevering maakte Jan Paasman een begin met de bespreking van Grutters Erve. In dit nummer volgt het laatste deel.

Dat geldt ook voor de driedelige miniserie over de familie Labberton, door Henk Koldenhof. In de toegift staat hoe de familielijnen lopen.

Henri Slijkhuis vraagt in zijn artikel aandacht voor de verdroging van de Noordoost-Veluwe. Hij geeft ook aanknopingspunten om dit proces te keren.

Telkens komen omstreeks 5 mei de oorlogsherinneringen boven. Jan Kiesbrink en Teunis Nooteboom hebben de herinneringen van Rimmert van der Kooij bewerkt, die in Oene het bombardement van 22 maart 1945 meegemaakt heeft.

Willy Smit-Buit kan nog iets meer helderheid verschaffen over Lambert van de Burgt, die de dag voor de bevrijding van Vaassen bij de boerderij De Bokkerij werd doodgeschoten.

En dan is er nog een co-productie van Frans Schumacher en Willy Smit-Buit. Ze hebben zich gebogen over het leven van Fritz Schumacher, die na de April-meistaking in 1943 ‘Verwalter’ werd van twee grote Vaassense fabrieken. Was de Verwalter een weerzinwekkende slechterik? Zijn levensgeschiedenis zet de lezer in ieder geval aan het denken.

Het tijdschrift van Ampt Epe is verkrijgbaar bij Bruna van de Kamp in Vaassen; Spar-supermarkt Van der Loo in Emst; The Read Shop in Epe.

Lidmaatschap kost 17,50 euro per jaar, leden krijgen het blad vijf keer per jaar gratis toegezonden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden