Twee gezinnen, één droom: overname van een gezinshuis

Heerde / Wapenveld - Coby en Gert Knijnenberg uit Heerde nemen later dit jaar het gezinshuis van stichting de Wingerd aan de Hullenweg 6 in Wapenveld in Wapenveld over. 

Ze wonen nu aan de Pagenberg 49 in Heerde, met hun eigen eigen kinderen, maar ze hebben er ook het gezinshuis ZieYou! Daarin bieden ze kinderen die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen een ‘zo thuis als mogelijk’, een veilige plek. Het gezin en gezinshuis ZieYou! verhuizen naar de Wingerd in Wapenveld.

Harold en Erna Aalbers van de Wingerd stoppen met hun gezinshuis. “Het zijn mooie jaren geweest, met ups en downs”, vertelt Harold. “Verjaardagen, sinterklaas en gezinshuisvakanties. Naar zee gaan. Dingen die voor ons heel gewoon zijn maken zij voor het eerst mee.” Erna: “Herstel met de biologische ouders van een kind, of wanneer een kind zijn grootste geheim vertelt, gewoon tijdens de afwas.” Kinderen welkom heten in je eigen gezin, dat is altijd het uitgangspunt. Erna: “Daarom klopt het ook om te stoppen nu onze eigen kinderen volwassen zijn.”

De familie Knijnenberg (Gert, Coby en zoons Michaël en Joshua) uit Heerde verwelkomden in 2012 hun eerste pleegkind. “Het is prachtig om pleegouder te zijn”, vertellen Gert en Coby. “Maar af en toe ook behoorlijk pittig. Deze vorm van zorg heeft grote impact op je leven en de tijd en ruimte voor jezelf en je eigen kinderen is beperkt. Gert: “Tegelijkertijd verlangen we ernaar om voor meer kinderen te zorgen. Vanuit die zoektocht naar balans zijn we gaan nadenken over het starten van een gezinshuis.”

Een gezinshuis is namelijk iets anders dan een gezin met pleegkinderen en maakt het mogelijk dat een van de ouders, als professioneel opvoeder, altijd thuis is. “Maar, je krijgt er wel een hele zorgorganisatie bij”, vertellen ze. In de zomer van 2019 waagden ze de stap, maar daar gaan jaren van onderzoek aan vooraf. Tijdens die zoektocht kruiste de familie Aalbers hun pad. Gert: “Het is bijzonder dat we deze stap zetten. Ik ken in Nederland geen andere verhalen van gezinshuizen die op deze wijze zijn overgenomen.”

In de herfstvakantie begint het klussen en in december staat de verhuizing gepland. Gert en Coby hebben prachtige dromen. “Maar een gezinshuis kun je niet alleen draaien”, vertellen ze. Er is een netwerk nodig. Gert: “De afgelopen jaren hebben we veel steun ervaren, heel bijzonder. Er zijn in Heerde en Wapenveld zoveel mensen bereid om een steentje bij te dragen. Als logeergezin, klushulp of op welke manier dan ook. Op de prachtige plek van In de Wingerd hopen wij als gezin samen met onze omgeving een hele goede tijd te hebben.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden