<p>Het ‘Gezicht op Hattem’ van Gerrit Jan Scheurleer is te vinden in de Zicht op Hattem-zaal.&nbsp;</p>

Het ‘Gezicht op Hattem’ van Gerrit Jan Scheurleer is te vinden in de Zicht op Hattem-zaal. 

(Foto: Voerman Museum Hattem )
collectie Voerman Museum Hattem

Scheurleer: gewaardeerd tekenleraar

Hattem - Het ‘Gezicht op Hattem’ van Gerrit Jan Scheurleer valt door zijn bescheiden afmetingen niet direct op in de Zicht op Hattem-zaal van het Voerman Museum Hattem. Maar als je dit ‘olieverf op paneel’ nader bekijkt, zie je dat we hier te maken hebben met een zeer fraai IJssel-schilderij.

Gerrit Jan Scheurleer werd in 1820 in Amsterdam geboren. Als jongeman trok hij in 1848 naar Hattem waar hij meer dan vijftig jaar zou blijven wonen. Toen hij in 1854 in het huwelijk trad met Johanna Catharina Kesper liet hij zich in het trouwboek registreren als ‘kunstschilder’.

Stadstekenmeester

We moeten daarbij wel bedenken dat de kunstenaar in Hattem vooral bekend was als tekenleraar. Zo werd hij in 1868 als ’stadstekenmeester’ en ‘ambtenaar der gemeente’ ingeschreven in Hattem. Met die kwalificaties werd aangegeven dat hij zeker meer was dan een schoolmeester die ook tekenles gaf.

Gezicht op Hattem

Scheurleer maakte in Hattem prachtige sfeervolle werken, waar dit Gezicht op Hattem (zie foto) een mooi voorbeeld van is. Maar voor de inwoners van Hattem en Zwolle was hij in de eerste plaats tekenleraar en met een uitstekende reputatie. Enkele scholen in Hattem trokken zelfs leerlingen en studenten uit heel Nederland.

Tekenstudenten uit heel Nederland kwamen naar Hattem

Tekenschool

Gerrit Jan Scheurleer was van 1868-1895 als leraar verbonden aan de in 1828 in Hattem gestichte Tekenschool. Deze school was aanvankelijk gesloten, maar werd in 1868 door de gemeente heropgericht.

Ten tijde van Scheurleer was de Tekenschool van 1868 tot 1879 ondergebracht in het pand Kerkstraat 6-8. Daarna verhuisde school en deze was van 1879 tot 1919 gevestigd in de Waag, Kerkhofstraat 2/2a.

Bekendheid in Zwolle

Scheurleer genoot ook in Zwolle bekendheid. Maar hoe lang en aan welke school of scholen hij hier tekenles gaf, is niet bekend.

Scheurleer bouwde overigens ook wel landelijke bekendheid op, als illustrator van boeken en als lithograaf. Samen met H.L. van Hoogstraten, die ook uitgever was, maakte hij onder meer illustraties voor het jeugdboek uit 1857 Lizzie Leigh en andere verhalen van Elisabeth Cleghorn Gaskel.

Voor de Beknopte natuurlijke historie van voorwerpen uit het dierenrijk uit 1857 werden de door Scheurleer gemaakte tekeningen door Hoogstraten gelithografeerd.

Scheurleers reputatie als lithograaf geldt tot op de dag van vandaag. Zijn lithografieën zijn nog steeds te vinden in musea en antiquariaten in heel Nederland. Gerrit Jan Scheurleer overleed in 1899 in Hattem.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem. 

www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden