Journalist verstrengeld in moordzaak: De geknakte primeur’


<p>Auteur Bernd klein met zijn debuut aan de Geldersedijk bij Zalk. Een ijzingwekkende thriller die speelt in de omgeving&nbsp;</p>

Auteur Bernd klein met zijn debuut aan de Geldersedijk bij Zalk. Een ijzingwekkende thriller die speelt in de omgeving 

(Foto: Willem Gunneman)

Journalist verstrengeld in moordzaak: De geknakte primeur’

Hattem - De wind waait. De IJssel trekt zich terug. De zon werpt een schaduw op een groepje bomen nabij de oude begraafplaats aan de Zalkerdijk, aan de rand van het dorp. Het is stil. Oorverdovend stil. Een uitgelezen locatie voor een spannende thriller. Auteur Bernd Klein fietste er bij toeval langs. Op zoek naar de laatste plek voor zijn debuut: ‘De geknakte primeur’.

(door Willen Gunneman)

Bernd zit al op het bankje. De fietskilometers over het Hattemse deel van de Geldersedijk nog fris in de benen. Zichtbaar genietend van het uitzicht. Onder zijn arm het boek, uitgegeven door Boekscout. “Een sympathieke uitgeverij die beginnende schrijvers op weg helpt”, vertelt Bernd. “Het moment dat de eerste exemplaren thuis werden bezorgd staat op mijn netvlies. Het voelde als een droom.”

‘De geknakte primeur’ speelt zich af in Zwolle en omgeving. De in Dedemsvaart geboren auteur woont er met veel plezier. Het verhaal begint met een onverwachte ontmoeting in het Engelse Werk. Een mystieke plek. De Sassenpoort, het Bethlehem Kerkplein, het station, de Geldersedijk, de boorden van de IJssel en de begraafplaats van Zalk aan de Zalkerdijk zijn slechts enkele herkenbare locaties. “Gescout op de fiets”, lacht Bernd. De begraafplaats was de laatste ontbrekende plek. Eén van de hoofdpersonen woont op een steenworp afstand van de begraafplaats.

Moord

‘De geknakte primeur’ draait om een primeur van Lucas Wielaard. Een misdaadjournalist die de gelegenheid krijgt om als eerste te publiceren over een moordzaak. Een gedreven onderzoeker met een enorme ambitie waardoor hij, geheel tegen zijn wil, een grote rol krijgt in zijn eigen reportage. Er ontstaat een intensieve zoektocht waarbij de familiegeschiedenis wordt opgerakeld. Een geschiedenis die uiterst gevoelig ligt. Betrokkenen proberen Lucas op andere gedachte te brengen, maar hij lijkt onvermurwbaar.

Een onverwachte tragische gebeurtenis lijkt daar verandering in te brengen. Als misdaadverslaggever met ‘vrienden’ aan beide kanten van de wet balanceert Lucas, onervaren als hij is, op een breekbaar lijntje tussen goed en kwaad. Zoekend naar houvast en evenwicht. Een strijd waarbij geen enkel middel ongeoorloofd lijkt. Dat geldt zeker voor duistere figuren uit het criminele circuit die het pad van de Zwolse journalist voortdurend kruisen. De begraafplaats van Zalk, het dorp en de weg er naar toe blijken plekken van cruciaal belang.

Ontdekkingstocht

Het schrijven van een thriller was een ware ontdekkingstocht. “Het vraagt discipline. Zeker wanneer je daarnaast nog een baan hebt, zoals ik. Ooit hoop ik als fulltime schrijver aan de slag te kunnen. Het begin is er. Het zit er van kinds af aan al in. Ik fantaseerde er rijkelijk op los. Kon uren vluchten in een zelf bedachte verhaallijn. Het past bij mij. Schrijven doe ik het liefst aan de keukentafel met een koptelefoon en muziek op de achtergrond. Zachtjes, op dat het net niet afleidt. Het helpt me om te concentreren.”

Het schrijven van een boek begint met de karakters en locaties. “In de meeste detectives en series is de hoofdpersoon een inspecteur of agent. Het klassieke uitgangspunt. Ik heb bewust gekozen voor een misdaadjournalist als hoofdpersoon. Een journalist kijkt met een andere blik naar een moordzaak. Ook hij wil de onderste steen boven halen, maar staat anders in de wedstrijd. Het betekent dat je als schrijver en als lezer naar de zaak kijkt vanuit andere invalshoeken.”

Goede reacties

Het debuut van Bernd wordt goed ontvangen. Zijn eerste boek smaakt dan ook naar meer. “In mijn hoofd ben ik al bezig met nieuwe verhalen”, lacht de 31-jarige auteur terwijl de zon een schaduw werpt over de dijk. “Het schrijven van ‘De geknakte primeur’ heeft twee jaar geduurd. Vast staat dat een volgend boek zich afspeelt op een groter toneel.”

Hattem

Samen lopen we richting de dijk. Mijn gedachten gaan stroomopwaarts richting Hattem. Ik probeer me voor te stellen wat er zich heeft afgespeeld. Als ik mijn ogen sluit komt alles dichterbij. De fictieve werkelijkheid in het hoofd van de auteur in een omgeving die ik ken. Het maakt ‘De geknakte primeur’ tot een verrassend en razend spannend boek. Meeslepend tot de laatste bladzijde.

‘De geknakte primeur’, het debuut van Bernd Klein, is verkrijgbaar bij de boekhandel en online (ISBN: 9789464038989).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden