Aartje en Edwin nemen bijna afscheid


<p>Edwin Top en Aartje Bosch hebben hun hotel-restaurant De Witte Berken verkocht. Het stel was ruim 20 jaar eigenaar van het etablissement in het Eper buurtschap Wissel.&nbsp;</p>

Edwin Top en Aartje Bosch hebben hun hotel-restaurant De Witte Berken verkocht. Het stel was ruim 20 jaar eigenaar van het etablissement in het Eper buurtschap Wissel. 

(Foto: Dennis Dekker)

Aartje en Edwin nemen bijna afscheid

Wissel - Na ruim 20 jaar stoppen Aartje Bosch en Edwin Top met hotel-restaurant De Witte Berken. De eigenaren hebben hun prachtige onderneming (en het naastgelegen woonhuis) in het Eper buurtschap Wissel verkocht aan een Nederlands stel dat na een uitstap van twee decennia in België, toe was aan een nieuwe horeca-ervaring in eigen land. “Het ging ineens heel snel. Maar uiteindelijk is gebleken dat meneer en mevrouw Paauwe de juiste nieuwe eigenaren van dit prachtbedrijf zijn. Dat voelen we écht zo.”

(door Dennis Dekker)

Over voelen gesproken: het naderende afscheid valt hen zichtbaar zwaar. “Ons verstand zegt, het is goed zo. Maar ons hart huilt.” Uit alles blijkt: Aartje en Edwin zijn horecadieren pur sang. “De afgelopen 20 jaar waren we er altijd. Van ‘s ochtends vroeg, tot ‘s avonds laat. We vonden dat dit moest. Als het eind dan ineens bijna daar is, dan bekruipt je een weemoedig gevoel. Je laat toch wat achter.”

Nog even een stukje historie. De plek die ooit in de jaren tachtig begon als restaurant met enkele hotelkamers, werd in 1990 overgenomen door de voorgangers van Edwin en Aartje. “Zij hebben tien jaar een goedlopend restaurant gerund met zestien hotelkamers. In december 2000 hebben wij het overgenomen.” In 2007 is er een hele vleugel met nieuwe hotelkamers aangebouwd. Sindsdien zijn er 29 hotelkamers te boeken wat maakt dat grotere gezelschappen (zoals busreizen uit Duitsland bijvoorbeeld) ineens ook bij De Witte Berken kwamen. “Er zijn verhalen te over. Elke dag was anders. En daar hebben we enorm van genoten.”

Achtertuin

Uit alles blijkt: ze deden het werk geen seconde met tegenzin, ze waren nimmer chagrijnig. Maar toch: de jaren beginnen te tellen voor het echtpaar. Aartje: “Sinds mijn 17e werk ik in de horeca. De afgelopen 35 jaar waren dat eigen horecabedrijven. Dit werk zit in mijn bloed. Toch moet ook gezegd worden: je kunt nooit eens echt rustig aan doen. Het zijn tropenjaren; 12 uur werken op een dag is niets. Edwin en ik hebben altijd gezegd tegen elkaar: we doen dit samen. Dus als de één twijfelt, dan stoppen we allebei.”

Poeha

Zo’n 2 jaar geleden spraken ze naar elkaar uit dat het misschien tijd werd voor een wat relaxtere periode in ons leven. Een voorbeeldje waarom? “Tegen onze gasten vertellen we steeds hoe mooi ‘onze Veluwse achtertuin’ is. Maar zelf komen we daar nooit. We voelden dat het tijd was om meer te gaan genieten. Fietsen, wandelen, eens lekker een dagje uitgaan of een weekendje weg: we willen gewoon meer doen dan alleen maar werken. Daarbij hebben we de afgelopen jaren te vaak gezien dat mensen in onze omgeving dit besluit te laat hadden genomen. Daarom zijn we vervolgens voorzichtig begonnen aan een onderzoek om De Witte Berken eventueel te verkopen.”

‘Op 10 en 11 april serveren wij zelf nog even coffee to go’

Volgende week is het zo ver. Het hotel-restaurant dat ze de afgelopen 20 jaar hebben opgebouwd, gaat over in andere handen. “Dat is best een verdrietig gevoel. Bijvoorbeeld richting het personeel (die allemaal blijven werken bij de nieuwe eigenaren, red.). We zullen hen erg missen. We hebben het altijd samen gedaan. We hebben altijd iedereen evenveel gewaardeerd. Wij doen niet aan poeha of aan moeilijke functioneringsgesprekken. Hier waren geen rangen en standen. De afwashulpen en de schoonmakers zijn net zo belangrijk als de directie of het keukenteam.”

Reis

Die familiare, sympathieke sfeer hing altijd rondom De Witte Berken. En dat komt mede ook door Aartje en Edwin, zo blijkt ook wanneer je dit aan de personeelsleden zelf vraagt. Toch stoppen de eigenaren wel. “Het leven is één grote reis. Na 20 jaar De Witte Berken gaan wij verder met reizen. We weten nog niet wat we gaan doen. Het zou zo maar eens een lange vakantie in de zomer kunnen worden. Dat hebben we al jaren niet gedaan. Het bleef bij ons bij de twaalf dagen na oud en nieuw die we standaard dicht zaten.”

Vanwege corona is er geen grootse afscheidsreceptie mogelijk. “Dat hadden we anders zeker gedaan. We hebben zo veel lieve gasten en relaties, die hadden we graag nog eens gesproken. Het voelt daardoor een beetje of we nu door de achterdeur wegpiepen.” Wat het echtpaar wel gaat doen? “Op 10 en 11 april zijn wij van 14.00 tot 17.00 uur aanwezig om de ‘Coffee To Go’ uit te serveren. We hopen dan nog gasten en bekenden te treffen. Dat is namelijk het moment dat wij hier als laatste zijn.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden