<p>Een bijzondere actie van de 88-jarige Vaassenaar Jan Harleman (rechts). Hij schenkt zijn auto aan Autobedrijf Van de Mars. Eigenaar Gerrit van de Mars verkoopt hem door en doneert de opbrengst.</p>

Een bijzondere actie van de 88-jarige Vaassenaar Jan Harleman (rechts). Hij schenkt zijn auto aan Autobedrijf Van de Mars. Eigenaar Gerrit van de Mars verkoopt hem door en doneert de opbrengst.

(Foto: Dennis Dekker)

Vaassenaar geeft z’n grijze Agila weg

Vaassen - Dit is een bijzonder verhaal. Een verhaal van sociaal bewogen personen. Van mensen die iets voor een ander over hebben. Het verhaal begint bij de 88-jarige Jan Harleman uit Vaassen. Z’n ogen worden slechter, hij vindt het daarom eigenlijk niet meer verantwoord dat hij nog in zijn auto rijdt. Om die reden schenkt hij zijn zilvergrijze Opel Agila uit 2002 aan het garagebedrijf Auto & Service van de Mars. De Vaassenaar vertelt: “Ze hebben me hier altijd zo enorm goed geholpen. Ik gun mijn auto aan hen.”

(door Dennis Dekker)

Tijdens het interview begint meneer Harleman te huilen. “Ik moet hier nog wel wat aan toevoegen. Eigenlijk was ik het niet, die met dit idee kwam. Het was mijn vrouw Willy.” Hun drie kinderen wilden de auto niet, dus toen bedacht mevrouw Harleman dit genereuze alternatief. Inmiddels is ze helaas overleden. Er biggelt een traan over zijn wang: “Ik wilde doorzetten wat zij bedacht heeft. Vandaar dat ik hier ben.”

‘Hier’ is de showroom van het sympathieke Vaassense bedrijf Auto & Service van de Mars. Sympathiek is een woord dat zeker genoemd moet worden. Eigenaar Gerrit van de Mars wil zelf namelijk geen cent aan deze auto verdienen. “Ik hoefde er geen seconde over na te denken. Samen met mijn vrouw Marja bedacht ik dat het misschien wel een goed idee was om de verkoopopbrengst van deze auto te doneren aan een goed doel: Stichting Kenya Kinderen (www.kenyakinderen.nl). Marja deed in 2019 mee met de fietstocht Epe Fietst Voor Water. Maar inmiddels zijn we daar samen ook al een keer geweest om klussen te doen bij het kindertehuis van deze stichting. Als je daar geweest bent, dan zit dat kindertehuis in je hart. Voor altijd.”

Die sociale insteek wordt zeer gewaardeerd door meneer Harleman. “Ik had niets anders verwacht van Gerrit en zijn medewerkers. Zo steken ze hier in elkaar. Iedereen is eerlijk en oprecht.” De zilvergrijze bolide wordt verkocht. Gerrit vertelt: “Rob Bagerman uit Heerde, heeft een vlaaienwinkel (Multivlaai) in Arnhem. Zijn bedrijfsauto is onlangs total loss verklaard. Ik dacht meteen: die Opel Agila is perfect voor Rob. Ik hoefde er niet de hoofdprijs voor. Ik wilde 1.000 euro.” Dat bedrag is gedoneerd aan Stichting Kenya Kinderen. Het garagebedrijf deed daar zelf nog een donatie van 250 euro bij. Eind goed, al goed zou je denken. Erwin van Andel, voorzitter van de stichting uit Epe, was opgetrommeld om de cheque in ontvangst te komen nemen.

Toch kent dit verhaal naast meneer Harleman en de familie Van de Mars nóg een sociaal bewogen persoon. En dat is die eerder genoemde koper van de auto: Rob Bagerman. Hij kent de stichting van de Epenaar niet, maar hoorde via het echtpaar Van de Mars diverse verhalen over de initiatieven van de stichting. Toen Bagerman vernam dat er 1250 euro naar de stichting ging, bedacht hij zich geen seconde. Hij doneert zelf ook nog 250 euro aan de stichting. “Ja, corona zorgt hier voor best een lastige periode, maar dat is natuurlijk niets te vergelijken met hoe de vlag er in Kenia bij hangt’, vindt de Heerdenaar. De 88-jarige aanstichter van dit alles, is zichtbaar verguld. “Geweldig. Ik zei al tegen mijn kinderen: ‘De auto gaat naar Kenia. Niet letterlijk natuurlijk, maar qua opbrengst wel. Da’s erg nobel van Gerrit en zijn bedrijf. En dat deze meneer er dan nog eens 250 euro extra bij doet, is helemaal geweldig.”

Jan Harleman uit Vaassen is vanaf het prille begin klant bij Auto & Service van de Mars. Gerrit: “Ik ken hem al toen ik bij een ander autobedrijf werkte. In 2003 begon ik samen met mijn broer Piet een eigen garagebedrijf in Vaassen. Jan werd één van onze eerste klanten.”

Stichting Kenya Kinderen helpt kinderen in de Rift Valley in centraal Kenia. De diverse projecten die hiervoor zijn opgezet, hebben betrekking op hygiëne, voeding, opvang en scholing. De stichting onderhoudt persoonlijke contacten met haar partner in Kenia ‘Boresha Maisha ya Mtoto Mkenya’ (verbetering van het leven van een kind in Kenia).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden