<p>De spelers van Theatergroep HouVast. Van links af Margaret van de Wetering, Henk Osinga en Jurrian Bijsterbosch. </p>

De spelers van Theatergroep HouVast. Van links af Margaret van de Wetering, Henk Osinga en Jurrian Bijsterbosch.

(Foto: Gerja Meima)

Theatervoorstelling over MKZ-crisis, maar ook over corona

Oene - In 2021 is het twintig jaar geleden dat de koeienziekte mond-en-klauwzeer (MKZ) in Oene en omgeving uitbrak. De gevolgen waren, vanwege overheidsmaatregelen, verschrikkelijk voor dier en mens. Gelegenheidstheatergezelschap HouVast heeft een theaterstuk geschreven om hier bij stil te staan. 

De voorstelling ‘Als dit alles voorbij is…’gaat niet alleen over de MKZ-crisis maar ook over recente virusuitbraken. Wat heeft de MKZ-crisis met corona te maken? Wat staat ons nog te wachten? En misschien belangrijker, hoe gaan we ermee om? Welke verantwoordelijkheden en keuzes heb je? 

Het stuk is aangepast aan de huidige coronamaatregelen en kan, zodra de maatregelen het toelaten, bekeken worden in kleine kring in huiskamers, buurthuizen, scholen en bedrijfskantines. Het is een theaterstuk waarin de verschillende aspecten van het verdriet en onmacht van recente virusuitbraken naast elkaar worden gelegd.

Spelers van HouVast zijn Jurrian Bijsterbosch, Henk Osinga, Margaret van de Wetering. Regisseur is Gerja Meima. Al in 2017 kwamen de initiatiefnemers bij elkaar om over een herdenking van de MKZ-gebeurtenissen in hun dorp Oene na te denken. Dat was geen eenvoudige taak. Na vele gesprekken met nauw betrokkenen was het plan rond en kon de financieringsronde beginnen. 

Toen brak corona uit. Wat er in het theaterstuk gebeurde werd door de werkelijkheid van corona ingehaald. De organisatoren hebben de plannen van tafel geveegd en zijn opnieuw begonnen. Gekozen is voor een stuk met een kleine bezetting dat flexibel inzetbaar is en zeer geschikt om voor kleine gezelschappen te spelen; knus en intiem, want de gevoelens waar in dit stuk naar verwezen worden verdienen een intieme en veilige plek om genoemd te worden. 

Theatergezelschap HouVast, reist met drie spelers/muzikanten en hun regisseur rond om hun verhaal te vertellen. 

Wie hen een podium wil bieden of vragen heeft kan contact opnemen met Gerard Hendrix (06 - 25383075) of Margaret van de Wetering (06 - 20702324).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden