Loonbedrijf Johan Haverkamp nam het transport van de materialen voor zijn rekening.
Loonbedrijf Johan Haverkamp nam het transport van de materialen voor zijn rekening. (Foto: Jan Nitrauw )

Werktuigen Erve IJzerman naar opslag

Wapenveld - Met de verhuizing van de boerenwagens en werktuigen vanuit de schuren op Erve IJzerman in Wapenveld naar een opslag in Hattem, is de weg vrij gemaakt voor de inrichting tot zuivelmuseum. Het bestuur van het zuivelmuseum hoopt dat op 1 augustus de eerste fase van de inrichting een feit zal zijn en de deuren open kunnen. Maar voor het zover er is moet er nog heel wat gebeuren.

(door Jan Nitrauw)

Het was een hele klus om de soms meer dan honderd jaar oude landbouwwerktuigen te transporteren. Daarvoor kregen de vrijwilligers steun van loonbedrijf Johan Haverkamp die samen met zijn twee zonen de klus klaarde. Spelenderwijs werden de karren, de jacobsladder, machines voor de hooibouw en ander materieel op twee grote diepladers getild. Soms tot op de millimeter nauwkeurig werd het transport gereed gemaakt. Een klus waarbij de vrijwilligers vol bewondering toekeken hoe Johan en zijn zonen dit aanpakten. “Dit is grote klasse, die jongens spelen met hun tractoren”, gaf vrijwilliger Dick Bronsink aan.

Hondenkarren

De verhuizing naar een opslag moest plaatsvinden om ruimte te maken voor de transportmiddelen als hondenkarren, melkwagens en SRV-wagens die deel uitmaken van de collectie voor het zuivelmuseum. “We willen de authentieke materialen van Erve IJzerman niet definitief weg doen, ze behoren bij de boerderij en moeten behouden blijven. Dankzij financiële medewerking van een aantal fondsen, hebben we opslag in Hattem kunnen regelen”, vertelt voorzitter Inez Pijnenburg.

In de zomermaanden van 2018 was de boerderij Erve IJzerman al geopend met een eerste expositie van de materialen van stichting de Melkmaten. Dat leverde toen al enkele duizenden bezoekers op. Maar in 2019 moest de boerderij gesloten blijven in verband met uitvoerige restauratie. Wel werd een subsidie van 200.000 euro van de provincie Gelderland ontvangen voor de inrichting. “En toen gooide corona roet in het eten. Projecten als interviews en vrijwilligerswerk kwamen stil te leggen. En ook binnen ons team kregen we te maken met de gevolgen van corona”, legt voorzitter Pijnenburg uit. Momenteel wordt er achter de schermen veel werk verzet om deze zomer toch nog tot een opening te komen.

Museale units

Projectleider Els Thijssen werkt nu samen met vormgever Tekst&Uitleg aan een achttal museale units die evenzovele facetten van de zuivelgeschiedenis met beeld, objecten en films in beeld brengen. Op andere fronten wordt gewerkt aan zaken als marketing, educatie en het opzetten van de vrijwilligersorganisatie. “Het was even een moeilijke tijd maar het perspectief dat er nu is geeft weer volop energie om op weg te gaan naar de opening. Het enthousiasme binnen de club is groot”, lacht Inez PIjnenburg. En geen wonder want na jaren van voorbereiding kan men nu echt gaan werken aan de inrichting van een bijzonder zuivelmuseum.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden