<p class="Fotobijschrift" pstyle="Fotobijschrift">Een fragment van het dorpsgezicht met de molen van Hattem. Nu te zien in de Zicht op Hattem-zaal.&nbsp;</p>

Een fragment van het dorpsgezicht met de molen van Hattem. Nu te zien in de Zicht op Hattem-zaal. 

(Foto: Voerman Museum Hattem )
Kunst & Cultuur

Op weg naar de molen van Hattem

Hattem - Een vrouw wandelt richting de molen van Hattem. Het tafereel op dit prachtige werk is van de hand van Jan Hildebrand Wijsmuller. Het is een van de aanwinsten die het Voerman Museum Hattem de afgelopen tijd heeft verworven.

Jan Hillebrand Wijsmuller werd 13 februari 1855 in Amsterdam geboren als zoon van een horlogemaker. Op zijn zestiende jaar begon hij met zijn eerste studies. Hij volgde in de avonduren tekenlessen bij Felix Meritis, studeerde daarna aan de Rijksacademie in Amsterdam, de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en aan de Brusselse Academie voor Beeldende Kunsten.

Al in zijn eerste studiewerken gaf hij blijk van zijn liefdevolle en ernstige bestudering van de landschappen die hij als onderwerp nam. Het landschap had zijn grote belangstelling, maar ook maakte hij veel sfeervolle stadsgezichten. Verder heeft hij geaquarelleerd en etsen gemaakt. In zijn landschappen zijn het vooral de luchten en het water die hij met intensiteit wist uit te beelden.

Het olieverfschilderij van 49 bij 53 centimeter dat nu in het museum is te zien, mogen we een fraaie onderstreping noemen van Wijsmullers kunnen. De fascinerende voorstelling biedt vanaf de Dorpsweg van Hattem een blik op de molen, waar een vrouw naartoe onderweg lijkt. Het museum heeft deze ‘Wijsmuller’ in november 2020 kunnen aankopen bij het Venduhuis in Rotterdam. Het werk heeft onlangs een plekje gekregen in de Zicht op Hattem-zaal.

Jan Hildebrand Wijsmuller geniet veel waardering. Zo ontving hij bijvoorbeeld de gouden medaille van de stad Amsterdam. Ook in Chicago, Parijs, Nice, Barcelona en het Amerikaanse St. Louis vielen hem onderscheidingen ten deel. Wijsmuller was lid van de voornaamste kunstgezelschappen in eigen land en was tevens ‘Membre Honorair’ van de Salon de Paris en van de Société des Aquarellistes in Brussel en lid van het Carnegie Institute in Pittsburgh.

Zijn schilderijen, aquarellen en tekeningen werden aangekocht door zowel musea als particulieren. En op tentoonstellingen is het werk van Wijsmuller nog altijd bijzonder welkom. Zo was zijn werk natuurlijk ook vertegenwoordigd tijdens de tentoonstelling ‘Pittoresk Hattem’, die eind 2018, begin 2019 in het Voerman Museum Hattem te zien was.

Wijsmuller overleed 23 mei 1925 op zeventigjarige leeftijd in Amsterdam en werd daar ook begraven.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers. Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97.

www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden