<p>Hester en Arthur Verberne vertellen over het bijzondere boek De Wonderlijke Reis (voor 20 euro te bestellen via de site www.dewonderlijkereist.nl)</p>

Hester en Arthur Verberne vertellen over het bijzondere boek De Wonderlijke Reis (voor 20 euro te bestellen via de site www.dewonderlijkereist.nl)

(Foto: Dennis Dekker)

Wonderlijke reis van Arthur Verberne

Vaassen - “Hoi! Ben jij de man van de krant?” Een klein enthousiast mannetje verwelkomt me bij de voordeur. Een stralende lach, een vlotte babbel, een mooie, dikke bos met haar. Het is Arthur Verberne. Hij is 4,5 jaar oud. Hoe anders was dat een paar jaar geleden. Toen was hij vaker somber dan vrolijk. Toen had hij geen haar. Arthur werd behandeld vanwege leukemie.

(door Dennis Dekker)

Naast de vele heftige chemokuren was er een andere oorzaak waarom de eerste jaren van Arthurs leven veel zwaarder waren dan die bij andere kinderen. Dat was het medicijn dexamethason, vertelt zijn moeder Hester. “Dit versterkt de werking van de chemokuur en strijdt als ontstekingsremmer tegen leukemie. Maar je wordt er ook heel angstig, onrustig en verdrietig van. Eigenlijk is dat niet te doen voor zo’n jong kind.” Vorige week kwam aan deze zware periode een einde. Toen rinkelde Arthur bij het Prinses Máxima Centrum (PMC) zelf letterlijk aan de bel voor de allerlaatste behandeling. “Ja, hij staat de komende tijd nog onder controle, maar vanaf nu gaan we samen proberen om het gewone leven weer op te pakken. Naar school, naar het werk; naar een zorgeloos bestaan.”

Geluksmomenten

Natuurlijk was het de afgelopen jaren niet enkel kommer en kwel. Het Vaassense gezin Verberne ging in die tijd dus heel veel samen op zoek naar de kleine geluksmomenten om het leven dragelijk te maken. De regenboog op weg naar het ziekenhuis, de tekeningen en berichtjes van vrienden en familie. Maar ook van de momenten met elkaar. In Hesters hoofd vormde zich (deels als afleiding) ook een verhaal. “Ik wilde graag een boek schrijven. Daarin beleeft een zieke jongen een wonderlijke reis. Het moest niet alleen maar over verdriet gaan. Maar ook om de liefde in een gezin.” 

‘Hoopvol boek voor over liefde binnen een gezin’

Eerst was het bedoeld als familieboek. “Waarin we samen op een positieve manier terug konden lezen over de afgelopen tijd.” Maar uiteindelijk kwam er een tweede reden bij om dit prentenboek uit te brengen. “Wat nou wanneer we het in een grotere oplage zouden kunnen drukken en dus ook aan anderen zouden kunnen verkopen? De opbrengst moest wat ons betreft dan naar het PMC gaan. Specifiek naar het onderzoek dat men doet naar de effecten van het medicijn dexamethason. Zodat er ooit misschien een situatie ontstaat dat kinderen minder last van dat medicijn hebben.”

Team Tiger

De drukkosten van 4.000 euro betaalt de familie Verberne zelf. We zijn rijk. Kijk naar Arthur. Hij is er nog. En hoe!” Arthur vult aan: “Ik was een tijger. Samen met de mensen in het ziekenhuis en met iedereen die ik ken, zat ik in ‘Team Tijger’. We hebben allemaal heel hard gevochten!” De 1000 boeken worden via de website www.dewonderlijkereis.nl (en Bruna Vaassen) verkocht voor 20 euro per stuk. “Inmiddels staat de teller al op 300 (!) stuks en in totaal dus op 10.000 euro. Daarbij gaat de school waar Arthur en Floor op zitten (De Vijfster, Apeldoorn) deze week een lopathon houden waarmee ze ook geld inzamelen.”

Meer berichten