<p>Zes kinderen kwamen bloemen zaaien in het kader van de &lsquo;Nationale Zaaidag voor bijen en vlinders&rsquo;.</p>

Zes kinderen kwamen bloemen zaaien in het kader van de ‘Nationale Zaaidag voor bijen en vlinders’.

(Foto: Lieke Verrips )

Nationale Zaaidag in natuurtuin in Vaassen

Vaassen - Het was een gezellige én zonovergoten ochtend, afgelopen zaterdag in natuurtuin de Gatherhof aan de Gatherweg in Vaassen Zes kinderen kwamen bloemen zaaien in het kader van de ‘Nationale Zaaidag voor bijen en vlinders’. “Mijn moeder had het al een keer gezegd, bloemen zijn belangrijk voor de bijen,”, vertelt Rutger (6). “Die eten ze namelijk.” 

Rutger, Corinda, Laurine, Maurick, Joas en Ralph lopen rond 10.30 uur de tuin in naar de picknicktafel. Om hen heen bloeien paardenbloemen en narcissen. Hier en daar vliegt een bijtje. Op de tafel staan potjes met bloemenzaad. Die gaan ze eerst samen met Nienke bekijken.

“We gebruiken zaadjes van bloemen en planten die vorig jaar in de tuin gebloeid hebben,” vertelt Nienke Boone (28), die twee dagen per week in de tuin werkt. Ze houdt een handje zaad aan de kinderen voor. Groot, klein, driehoekig, langwerpig, rond… alles komt voorbij. “Twaalf, dertien, veertien!”, telt Ralph. “Wat veel soorten!”

In de tuin staan ook bijenkasten, en over een tijdje komen de bijen nectar uit de gezaaide bloemen halen. Nectar smaakt zoet, legt Nienke uit, en wordt door de bij in zijn honingmaag bewaard. Ze laat de kinderen een wit bloemetje van de dovenetel proeven. Iedereen wil even proberen. “Ja, lekker zoet!”

Rijtje voor rijtje

Voordat ze gaan zaaien, versieren de kinderen elk een bordje met hun eigen naam. Die plaatsen ze straks bij het rijtje door henzelf ingezaaide bloemetjes. Ze tekenen bloemen, een zonnetje, bijen, en iemand die aan het zaaien is. Daarna lopen ze met de bordjes en een potje zaad in de hand door de tuin.

Na een korte uitleg gaan ze ingespannen aan de slag. Rijtje voor rijtje wordt het vak langs de rand van de tuin ingezaaid. Met een stokje maken ze het geultje wat dieper en laten het zaad in de rijtjes vallen. Na het zaaien komt er een laagje aarde over en worden de bordjes trots bij de rijtjes geplaatst.

Natte jas

Dan is het tijd om water te geven, met grote gieters. Corinda sjouwt met een zware gieter en laat het water over haar jas klotsen. Maar dat geeft niet. “Ze moeten genoeg water hebben,” zegt ze. “Het droogt zo snel op in de zon. Binnenkort kom ik langs om te kijken of ze zijn opgekomen!”

De natuurtuin aan de Gatherweg hoort bij Imkerij de Werkbij van Kees en Jannitha Verrips. Voor deze mooie ochtend heeft Kees Verrips de vlag gehesen die vrolijk staat te wapperen. “Het was geweldig, hier hangen we de nationale driekleur voor uit,” zegt hij. “Echt heel leuk om te zien hoe enthousiast die kinderen aan de slag gingen. Nu komen ze elke week kijken wat er boven de grond komt. Het heeft ons ook weer geïnspireerd!”

De kinderen kletsen met een bekertje limonade nog even na en kijken terug op een geslaagde ochtend.

Natuurtuin de Gatherhof aan de Gatherweg 34 in Vaassen is altijd geopend voor bezoekers, om van de natuur, de bijen en de rust te genieten. Vanaf begin juli ook pluktuin.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden