<p>Drie van de vier &#39;kersverse&#39; bestuursleden van gymnastiekvereniging Hercules. Van links af: Jiska Plaizier, Sabine Loozeman en Herman Murk.</p>

Drie van de vier 'kersverse' bestuursleden van gymnastiekvereniging Hercules. Van links af: Jiska Plaizier, Sabine Loozeman en Herman Murk.

(Foto: Dennis Dekker)

GV Hercules Epe maakt doorstart

Epe - Leden die afscheid namen. Trainers en begeleiders die elders naartoe gingen. Corona. De Eper gymnastiekvereniging Hercules had de afgelopen tijd met veel tegenslagen te kampen. Toen het bestuur had bedacht om dan maar onder de vlag van de Heerder vereniging Pegasus verder te gaan, kwam er een reactie uit onverwachtse hoek. “Dit mag niet gebeuren. We bestaan binnenkort 100 jaar. We hebben als vereniging een prachtig verleden. Dat gooi je niet zo maar weg.”

(door Dennis Dekker)

Het zijn de woorden van een nieuw, kersvers bestuur. Alhoewel; ‘kersvers’... Menigeen met een Hercules-hart, kent hen natuurlijk allang: Sabine Loozeman, Jiska Plaizier, Aart Wensenk en last but not least Herman Murk. Het viertal vervulde jaren achtereen diverse (bestuurs)functies bij Hercules. De afgelopen jaren hadden ze, op Jiska Plaizier na (zij volgde nog altijd Zumba-les) geen binding meer met de vereniging. “Maar toen we dit hoorden, hebben we elkaar meteen gebeld. Wat is hier in hemelsnaam aan de hand? Samengaan met Pegasus, dat kán toch niet? Hercules moet een Eper vereniging blijven.”

Trots

Natuurlijk zijn de gymverenigingen in Vaassen (Agios) en Heerde groter. Faciliteiten zijn daar ook beter. Een verende vloer, een springkuil, dat heeft Hercules allemaal niet in die relatief kleinere Eper gymzalen aan de Klimtuin en aan de Haverkampseweg. “Dat trainers, begeleiders en leden het soms elders zoeken, is dus best begrijpelijk. Maar de vereniging opdoeken? Dát gaat ons te ver.” 

Het viertal is onlangs unaniem gekozen als nieuw Hercules-bestuur: Murk (voorzitter), Wensenk (penningmeester), Loozeman (ledenadministratie) en Plaizier (secretaris). Het viertal zoekt naar enkele nieuwe bestuursleden. Herman en Aart zijn naar eigen zeggen de jongste niet meer. Zij worden op den duur vervangen. Maar eerst werken aan de vereniging. “De komende weken zijn erg belangrijk voor ons. Ergens in mei gaan we het buitensporten weer oppakken. Bij Zumba gebeurt dat al. Maar ook de gymnastieklessen voor meisjes en jongens, freerunning, GALM (gym voor 55-plussers), G-gym, de turnlessen en ouder-kind gymnastiek gaat dat snel weer gebeuren. Zodat we startklaar staan om in september de zaal in te gaan.”

Toch is er wel een terugloop in ledenaantal (in 2017 waren er 250 leden, nu nog maar 133). “Daar gaan we echt iets aan doen. We treden meer dan ooit naar buiten met onze communicatie, we gaan op zoek naar nieuw turntalent. We hebben afspraken met Agios en met Pegasus dat we desgewenst gebruik kunnen maken van hun faciliteiten, dus dat hoeft ook geen probleem te zijn.” En het verloop van turntrainers dan? “Ook dat hebben we opgepakt. Zo is er al contact met CALO-studenten die les bij ons zouden kunnen gaan geven. Alles bij elkaar is het een fikse klus, maar het komt goed.” Een bijkomende uitdaging? De vereniging bestaat binnenkort 100 jaar. “We zijn bezig met een feestelijk jubileumprogramma. Hercules leeft!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden