<p>Mevrouw van Velzen (r) was vol lof over het bloemstuk dat Jenny van Ark aan kwam bieden aan Brinkhoven.</p>

Mevrouw van Velzen (r) was vol lof over het bloemstuk dat Jenny van Ark aan kwam bieden aan Brinkhoven.

(Foto: Veluws Nieuws )

Bevrijdingsconcert Heerde dubbel waardevol

Heerde - Twee enorme rood wit blauwe bloemstukken kleurden onlangs de Johanneskerk in Heerde bij de opnamen voor een Bevrijdingsconcert dat vanaf woensdag 5 mei via het You Tube kanaal Bevrijdingsconcert Heerde te zien zal zijn. Vorig jaar kon het concert bij ‘75 jaar Bevrijding’ niet door gaan, nu voelt het dubbel: 76 jaar bevrijding én de naderende bevrijding van corona waar de gemeente Heerde zwaar door getroffen werd.

(door Jan Nitrauw)

Bezoekers van de vrijdags marktdag zullen weinig gemerkt hebben van de opnamen in de Hervormde Johanneskerk. Waar vorig jaar een massaal bevrijdingsconcert op het programma stond in het kader van ‘75 jaar Bevrijding’, zijn de onderdelen nu door een beperkte groep bij elkaar gezongen. Burgemeester Jan Willem Wiggers spreekt een openingswoord, Herman Visser vertelt over het drama bij de Klementbrug en Hans van Ark spreekt over het thema Bevrijding.

Het bevrijdingsconcert kent dus een bijzondere geschiedenis. Vorig jaar op 5 mei had ditzelfde concert in de Johanneskerk zullen plaatsvinden met een groot koor van 150 zangers en zangeressen. Dat ging vanwege corona niet door. Zwaar getroffen was ook dirigent Jenny van Ark die in die periode 52 dagen lang in kunstmatige coma lag op de Intensive Care in Zwolle. Ze zou pas na vijf maanden weer thuis komen.

Bevolking krijgt cadeau

Inmiddels is Jenny helemaal hersteld en zo werd het plan opgevat dit concert alsnog te organiseren als cadeau aan de Heerder bevolking. Niet alleen bevrijd van de Duitse overheersing, maar nu ook langzaam maar zeker bevrijd van de corona-epedimie, die de wereld al meer dan een jaar in haar greep houdt. Er deden leden van verschillende koren mee aan dit opnamen met elke keer maximaal vier zangers en zangeressen tegelijkertijd. Een doedelzakspeler opent het concert met het indrukwekkende ‘Amazing Grace’. Het concert werd mogelijk gemaakt door de medewerking van de Johanneskerk waar de opnamen plaats vonden en financiële steun van de gemeente Heerde, de Jan Nienhuis Stichting, de Egberdina Langenberg stichting en van het programma Veluwe Remembers namens de Provincie Gelderland.

Boeket Brinkhoven

Bloemsierkunst de Groot verzorgde de de opvallende rood-wit- blauwe bloemstukken. Maar wat met deze bloemstukken te doen na afloop? Besloten werd er eentje aan te bieden aan verzorgingshuis Brinkhoven in Heerde, vorig jaar zwaar getroffen door corona.

Dirigent Jenny van Ark toog daarom naar verzorgingshuis Brinkhoven en overhandigde aan bewoonster mevrouw van Velzen symbolisch dit bloemstuk en die was onder de indruk van het geweldige boeket, Dirigent Jenny van Ark: “Ik ben er heel blij mee, dat ik dit nu weer kan doen voor Heerde. Maar volgend jaar het liefst weer met een groot koor”.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden