<p>Adriaan Eversen wordt gewaardeerd om de sfeer in zijn werken, zoals in &lsquo;De Dijkpoort van Hattem&rsquo;.</p>

Adriaan Eversen wordt gewaardeerd om de sfeer in zijn werken, zoals in ‘De Dijkpoort van Hattem’.

(Foto: Voerman Museum Hattem )
Kunst & Cultuur

Adriaan Eversen wist sfeer te vangen

Hattem - De Dijkpoort van Hattem zag er voor de ingrijpende restauratie van 1904 beduidend anders uit dan vandaag de dag. Adriaan Eversen schilderde de Dijkpoort nog zoals deze in de negentiende eeuw was te bewonderen.

Adriaan Eversen werd op 13 januari 1818 in Amsterdam geboren. Samen met zijn leermeester Cornelis Springer (1817-1891) en Johannes Bosboom (1817-1891) wordt hij tot de drie belangrijkste schilders gerekend uit de tijd van de zogeheten ‘romantische school’.

Deze kunstenaars bezochten ook Hattem om daar te tekenen en te schilderen. Zo ook Eversen, die veel in het westen van het land actief was maar toch door Hattem werd aangetrokken om ter plekke de stad te komen vastleggen.

Eversen is bekend geworden om de vele negentiende eeuwse stadsgezichten die hij maakte. Van hem is een groot aantal olieverfschilderijen, aquarellen en studietekeningen bewaard gebleven.

In Hattem waren de Grote of Andreaskerk en de Dijkpoort onderwerpen die hem zeer aanspraken. Deze ‘Dijkpoort van Hattem’ is een op paneel geschilderd tafereel, waarbij Eversen eveneens diverse personen schilderde om de rol van figurant te vervullen.

 Je krijgt hier het gevoel dat je de stad Hattem echt betreedt of verlaat, afhankelijk van welke richting je op loopt

De Dijkpoort maakte ooit deel uit van de stadsmuur van Hattem en deed dienst als binnenpoort in dit bolwerk, dat eind 1400 werd aangelegd.

De poort bewaakte de toegang naar de dijk in het noorden, richting Zwolle. Nog steeds voelt het imposante gebouw belangrijk aan. Je krijgt hier het gevoel dat je de stad Hattem echt betreedt of verlaat, afhankelijk van welke richting je op loopt.

Op deze ‘Dijkpoort van Hattem’ ziet de Dijkpoort er dus anders uit dan nu. Architect Pierre Cuypers (1827-1921) voerde in 1904 een restauratie van de Dijkpoort uit. Daarbij werd de poort onder meer voorzien van vier torentjes en een puntdak. Cuypers baseerde zich hierbij onder meer op de vormgeving van andere stadspoorten. ‘De Dijkpoort van Hattem’ is te vinden in de Zicht op Hattem-zaal van het Voerman Museum Hattem.

De kunstenaar Eversen werd al in de negentiende eeuw gewaardeerd om de prachtige sfeer die hij in zijn werken wist te ‘vangen’. Er was destijds veel belangstelling voor zijn werk en ook vandaag de dag oogst hij nog steeds grote waardering onder kunstliefhebbers. Adriaan Eversen overleed op 1 december 1897 in Delft.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers. Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97.

www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten