<p>Martin Lokhorst, voorzitter van de OVE vertelt over 75-jarig bestaan van deze gemotiveerde ondernemersvereniging van Eper winkeliers. &quot;Het centrum van Epe heeft allure.&quot;&nbsp;</p>

Martin Lokhorst, voorzitter van de OVE vertelt over 75-jarig bestaan van deze gemotiveerde ondernemersvereniging van Eper winkeliers. "Het centrum van Epe heeft allure." 

(Foto: Dennis Dekker, www.mediamagneet.nl )

Martin Lokhorst: ‘Ondernemers verkopen Epe’

Epe - De Ondernemersvereniging Epe (OVE) bestaat 75 jaar. Normaal gesproken zou dat reden zijn voor een groot feest. Vanwege corona wordt dat tot nadere orde echter uitgesteld, vertelt voorzitter Martin Lokhorst. “Later dit jaar gaan we zeker nog een borrel organiseren voor de ondernemers in Epe.” Toch is dit al wel een moment om uitgebreid stil te staan bij alles wat de OVE de afgelopen tijd gedaan en bereikt heeft. Een interview.

(door Dennis Dekker)

Exact 75 jaar geleden verenigden de Eper ondernemers zich voor het eerst. “We spreken over 1946, net na de oorlog. De ondernemers in dit dorp wilden de handen uit de mouwen steken. Ze dachten daarbij zeer bewust niet vanuit hun eigen onderneming, ze dachten vanuit het dorp. In één van de eerste stukken staat: ‘We verkopen geen winkels of producten, we verkopen Epe’. De hoofden stonden dezelfde kant op. Het doel was duidelijk. Het dorp Epe moest op de kaart gezet worden.”

In de loop der jaren werden er allerlei ludieke acties bedacht om dat te realiseren. Eind jaren vijftig begon met bijvoorbeeld met de succesvolle actie Epe Roert de Trom. “Samen krachten verenigen en niet alleen voor je eigen etalage gaan.” Het bleek te werken. Deze saamhorigheid was het cement van de OVE. Mede door een dergelijk jaarlijkse actie kwam men uit de wijde omgeving naar Epe toe om boodschappen te doen.

Speldjes

Deze ludieke evenementen werden van tijd tot tijd aangevuld met spelelementen. In de jaren zestig zijn er op een gegeven moment een keer speldjes uitgedeeld. “Aan de ene kant van het dorp stonden de mannen. Aan de andere kant stonden de vrouwen. Ze wandelden naar elkaar toe en zochten de persoon met hetzelfde speldje. Het is zelfs bekend dat er een huwelijk uit dit OVE-spel is voortgekomen.”

Naast de winkelende Epenaren, werden de toeristen steeds belangrijker. Daar ging de OVE zich dus ook mee bezig houden. Een voorbeeld? De RCN-organisatie (in de jaren vijftig ontstaan op initiatief van de Nederlandse Hervormde Kerk) zocht op diverse plekken in Nederland terreinen om recreatiemogelijkheden in een open oecumenische sfeer samen te stellen. In de jaren zeventig werd in Epe ook zo’n plek gezocht. “De OVE heeft geholpen en daarmee aan de wieg gestaan van het ontstaan van De Jagerstee.” 

Toerisme

Toerisme is in de loop der jaren steeds meer een belangrijke pijler voor de gemeente Epe geworden. “Dat komt: je hebt hier álles binnen handbereik. Aan de ene kant is daar het IJssellandschap. Aan de andere kant is daar hei en bos. Epe is daarmee de Veluwe in het klein.” De dorpen Emst en Oene hebben volgens Lokhorst hun dorpse eigenheid die vooral zo moet blijven. “Vaassen heeft voornamelijk een winkel- en een dorpsfunctie. Maar Epe heeft een regiofunctie. Toerisme is daarom essentieel voor dit dorp. Toen ik in dit dorp als ondernemer actief werd, ben ik al snel kwartiermaker van de gemeente Epe geworden. Zo werkte ik mee om het toeristische buitengebied van Epe nog meer te verbinden met het mooie centrum.”

‘Groene vingers’

Jaren later heeft Martin Lokhorst weliswaar een andere functie. Toch is hij nog altijd met die verbinding bezig. “Ik ben nu zo’n vier jaar voorzitter van de OVE. Samen met de ondernemers, proberen we er nog altijd te zorgen dat het prachtige buitengebied vermengd wordt met het centrum. De toegangswegen zie ik daarbij als groene vingers die naar de kern leiden. De ene vinger is beter gelukt dan de andere. Vanuit het noorden gezien, kom je prachtig binnen in Epe. Niets mis mee. Maar vanuit het zuiden gezien, mag een ieder wat mij betreft nog wel meer een lanenstructuur te zien krijgen.” 

‘Zoek verbinding buitengebied en dorpscentrum’ 

Een ander idee van de OVE? “De beek die vroeger door het dorpscentrum liep, mag wel wat zichtbaarder worden. Dat kan niet altijd letterlijk natuurlijk, maar je zou bijvoorbeeld op plekken met doorzichtig straatwerk kunnen werken. Als ik de plannen van de Hema zo hoor, dan komt er na die nieuwbouw ook een duidelijk verbinding en doorloop tussen centrum en het Beekpark. De groene omlijsting van ons dorp wordt mede door zo’n herontwikkeling veel meer benadrukt.”

Beeldkwaliteitsplan

Er zou volgens Lokhorst daarom nog nadrukkelijker gewerkt moeten worden aan een beeldkwaliteitsplan. “Daar is de gemeente Epe jaren geleden mee begonnen. Dat rapport ligt echter al een hele tijd in de la. Natuurlijk is de Eper horeca-acht (met het horecaplein in het midden) aan het centrum toegevoegd. Maar dat plan mag wel een herijking krijgen, wat ons betreft. Want het dorpscentrum van Epe moet altijd blijven trekken. Voor inwoners en voor toeristen. De Eper dorpskern heeft allure. Het winkelaanbod is zeer divers.” 

Aan de randen van het centrum mag je wat Lokhorst betreft best wel wat doen aan ‘compactisering’ van het winkelcentrum. Een voorbeeld? Het pand van Boekhandel Bosch wordt herontwikkeld tot appartementencomplex. “De OVE heeft wel geadviseerd om enkele boetiekjes toe te voegen aan de rand van het Gruttersplein. Die in combinatie met de Jumbo een aanzuigende werking richting het overdekte winkelcentrum Veluwepoort creëren.” De ondernemers denken met liefde over dergelijke plannen mee, weet Lokhorst. “Wat dat aangaat is er in 75 jaar weinig veranderd. Feit blijft: ondernemers verkopen via de OVE vooral het dorp Epe.”

Zaterdag 8 mei

Natuurlijk wordt er binnenkort nog wel iets ludieks gedaan vanwege dat 75-jarige jubileum. “Zo gaan we komende zaterdag 8 mei als OVE wat uitdelen aan de mensen die in het centrum rondlopen. Puur om te zien dat we er zijn als OVE.”

Meer berichten