<p>Gerrit Kouwenhoven heeft net als al zijn voorgangers, de datum van zijn aantreden op een balk in de molen vermeld.</p>

Gerrit Kouwenhoven heeft net als al zijn voorgangers, de datum van zijn aantreden op een balk in de molen vermeld.

(Foto: Jan Nitrauw )

Gerrit laat de molen al 25 jaar draaien

Veessen - Als je per jaar de molen honderdduizenden omwentelingen laat maken, dan moet je in 25 jaar de wieken van de molen miljoenen keren rond hebben laten gaan. En dat zilveren jubileum als vrijwillig molenaar op de ‘Mõlle van Bats’ in Veessen vier Gerrit Kouwenhoven donderdag 6 mei. In al die jaren hebben inwoners, passanten en toeristen de molen heel wat uren zien draaien aan de boorden van de IJssel.

(door Jan Nitrauw)

Als je van zwemmen en roeien in open water houdt, het spel van wolken en winden fascinerend vindt, in techniek en historie geïnteresseerd bent, dan heb je als vrijwillig molenaar in Veessen je eldorado gevonden. En dat heeft Gerrit Kouwenhoven, in het dagelijks leven streekarchivaris van de gemeenten Hattem, Heerde en Epe.

Hij is geboren in plaatsje Asperen en ging na zijn studie werken als archivaris in Amsterdam. Een enorme overgang van het Betuwse plattelandsdorp naar de grote wereldstad. “Maar het platteland bleef trekken en ook wilde ik graag eigen baas zijn”, vertelt Gerrit in de dijkwoning naast de Veesser molen.

Op een zaterdag liep ik molen de Fortuin in Hattem binnen en was ik meteen verkocht.”

Toen er een streekarchivaris werd gezocht voor de Noord-Oost Veluwe, pakte hij zijn kans. “In Hattem spande L. Hoogers zich nog al in om het Hattemer archief op orde te krijgen. Een deel daarvan was nog in Arnhem”, vertelt Gerrit. Hij werd per 1 mei 1983 aangesteld tot streekarchivaris en vestigde zich ook in Hattem. 

Molen

Hij werd er lid van de vrijwillige brandweer maar dat duurde niet lang. “Op een zaterdag liep ik molen de Fortuin in Hattem binnen en was ik meteen verkocht. Ik ben de opleiding vrijwillig molenaar gaan volgen en heb binnen twee jaar de opleiding afgerond. Vooral als het gaat om het weer, ging er een wereld voor mij open, dat is zo fascinerend”, aldus Gerrit die meldt dat hij op 12 juni 1995 zijn molenaarsdiploma ontving, je bent tenslotte archivaris of niet.

Op het streekarchief kwam Kouwenhoven vervolgens in contact met Veessenaar Piet Don die betrokken was bij de molen, eigendom van de broers Bats en Jan Langevoord. “Piet Don vond het wel een goed idee dat ik het knechtje werd van Jan Langevoord en dat heb ik toen gedaan en ben ik op de molen in Veessen terecht gekomen.”

Moord 35 jaar geleden

Die samenwerking met Jan duurde niet lang, in de nacht van 4 op 5 mei 1996, 25 jaar geleden, werd Jan Langevoord, toen 91 jaar, op gruwelijke wijze vermoord. Eind mei werden drie verdachten opgepakt die verbleven op een camping in Veessen. “Ik kwam op 5 mei op het gemeentehuis in Heerde en dat was in rep en roer. Ik ben toen naar Veessen gegaan en heb toen de molen in de rouwstand gezet”, vertelt Gerrit, vanaf dat moment de molenaar in Veessen.

Uiteindelijk ging de molen, de woning en de ‘Stoom van Jan’’ over in handen van de stichting Molenbezit Heerde en kon Kouwenhoven met zijn gezin in Veessen naast de molen wonen. Om nu al jarenlang te zwemmen of te roeien in de Hank en vooral de vang van de molen te lichten zodat de wieken rond kunnen gaan.

Meer berichten