<p>Kees Verrips van De Werkbij uit Vaassen over z&#39;n visie. &quot;Wij hebben liefde voor bijen en voor mensen. Wij bieden iedereen een veilige arbeidsplek.&quot;</p>

Kees Verrips van De Werkbij uit Vaassen over z'n visie. "Wij hebben liefde voor bijen en voor mensen. Wij bieden iedereen een veilige arbeidsplek."

(Foto: Dennis Dekker)

Kees Verrips : ‘We houden van bijen én van mensen’

Vaassen - Als 15-jarig jochie stelde Kees Verrips een prangende vraag aan zijn ouders . “Ik zou erg graag imker willen worden.” Z’n ouders wilden daar toen niets van weten. Inmiddels is de Vaassenaar na wat omzwervingen toch geworden wat hij altijd al zo graag wilde. De eigenaar van De Werkbij vertelt over zijn bedrijf dat onder meer gevestigd is aan de Gatherweg.

(door Dennis Dekker)

Die woorden onder meer staan niet voor niets in de vorige zin. De Werkbij is in 1974 namelijk ontstaan in Rhenen. Oorspronkelijk was het een kleine imkerij waar men honing verkocht. Zo’n 12,5 jaar geleden namen Kees en zijn vrouw Jannitha deze onderneming over. Kees hierover: “Ik was destijds al hobby-imker, ik kende het bedrijf.”

Eerst even terug naar die omzwervingen van deze ondernemer. “Ik heb ooit Pabo gedaan. Ik wilde leraar worden, ik wilde anderen helpen om te groeien.” Na de opleiding in Gouda kwam Kees in het onderwijs terecht. “Ik merkte wel meteen dat ik meer wilde dan les geven alleen.” Er kwam een directeursfunctie op zijn pad. In 1998 werd hij bestuurder van de christelijke basisschool ‘Het Mosterdzaadje’ in het Eper buurtschap Gortel. 

‘We geven ook workshops, cursussen en natuureducatie’

“Dat heb ik tien jaar met zeer veel plezier gedaan. We woonden naast de school, het was een geweldige tijd.” In die tijd zocht Kees al naar onderwijskundige verbreding. Hij wilde zijn vleugels uitslaan. “Naast mijn functie in Gortel, kwam ik bij Driestar terecht: een christelijk praktijkgericht kenniscentrum. Ik kwam in aanraking met het speciaal onderwijs. Dat greep mijn hart. Hier kwam mijn pedagogische levenshouding tot volle wasdom.”

Afstand

Toen hij 12,5 jaar geleden ondernemer werd, was het al snel duidelijk: ook hier moest pedagogiek een wezenlijke rol gaan spelen. “Men heeft het zo vaak over mensen met de afstand tot de arbeidsmarkt. Die term klopt alleen niet. De arbeidsmarkt heeft die afstand gecreëerd, niet de mensen. Ik moest daar iets mee. Sterker: het werd mijn drijfveer als ondernemer. Want wij houden van bijen én van mensen. Iedereen is welkom om hier te komen werken. We doen niet aan sollicitatie- of functioneringsgesprekken. We zetten een ieder in zijn of haar kracht. Autochtoon naast allochtoon, universitair geschoolden naast mensen die niet veel meer hebben dan basisschoolervaringen. Hier mag en kan het.” Inmiddels verrees er in Veenendaal een groothandel. De Werkbij is uitgegroeid tot één van de grootste imkervakhandels van het land.

Een paar jaar geleden verhuisde het gezin Verrips naar een boerderij aan de Gatherweg. Naast hun woning is een grote schuur neergezet, waarin een honingspeciaalzaak is gevestigd, en van waar uit materiaal en gereedschap voor imkers worden verkocht. “In een stuk weiland aan de overkant van de weg zijn we Natuurtuin De Gatherhof gestart. Naast onze imkercursussen en workshops voor bedrijven en basisscholen, kunnen we nu ook ter plaatse aan natuureducatie doen. Met hulp van bijen én hulp van mensen.”

Meer berichten