<p>Lineke Proper uit Epe met haar handtamme rattenslang Sissi. Op de achtergrond kijkt een baardagame toe vanuit &eacute;&eacute;n van de talloze terrariums in haar huis. Ook liggen er nog twee andere slangen te slapen.</p>

Lineke Proper uit Epe met haar handtamme rattenslang Sissi. Op de achtergrond kijkt een baardagame toe vanuit één van de talloze terrariums in haar huis. Ook liggen er nog twee andere slangen te slapen.

( Foto: Dennis Dekker, www.mediamagneet.nl )

Slang Sissi uit Epe speelt in ‘slijmfilms’

Epe - “Vijf rattenslangen, vier koningspythons, drie luipaardgekko’s, drie baardagamen, een schildpad en drie reuzenslakken. Oh ja, en ook nog drie honden, een kat, een agapornis, twee kippen en vijf ratten.” En dan kan het zijn dat we per ongeluk toch nog bijzonder exemplaar vergeten zijn, lacht de Epese terwijl ze nog even diep nadenkt. “Och, natuurlijk. We hebben ook nog een varaan.” Bij de familie Proper in Epe is het één grote dierentuin in huis. De voorliefde voor dieren (en dan vooral reptielen) is ooit ontstaan bij moeder Lineke. Maar inmiddels zijn haar kinderen Christy (18), Seth (16) en Vince (12) ook enorm dierenfan geworden.

(door Dennis Dekker)

Deze bijzondere voorliefde is overigens niet binnenskamers gebleven. Zo gaf Lineke zowel bij basisscholen, als ook bij de RSG NO-Veluwe, diverse lezingen over het houden van reptielen. “Ik heb altijd al wel een voorliefde voor reptielen gehad. Jaren geleden bezocht ik al eens een reptielenbeurs. Ik heb er veel over gelezen en heb ooit eens een eerste baardagame van iemand overgenomen die haar een beetje als impuls aangekocht had. Niet lang daarna kwamen er ook slangen. Sindsdien is het een grote hobby geworden. Op Instagram (@dagpauwoog_exoticpets) post ik dagelijks foto’s van onze dieren.”

Handtam

Die foto’s zijn inmiddels zelfs landelijk opgepikt. Sterker: Lineke’s rattenslang Sissi ‘speelde’ een belangrijke bijrol in de jeugdfilm ‘De Grote Slijmfilm’ die vorig jaar uitkwam. “Ze kwamen bij mij omdat onze reptielen allemaal handtam zijn. Dat is normaal gesproken niet echt gebruikelijk. Ik ben dus steeds ook zelf bij de opnames geweest om alles goed in de gaten te houden.” In diezelfde film waren ook de reuzenslakken van de familie Proper te zien.

“Ze kwamen bij mij omdat onze reptielen allemaal handtam zijn. Dat is normaal gesproken niet echt gebruikelijk.”

En hier houdt het niet bij op. De opnames voor De Grote Slijmfilm Deel II, zijn inmiddels ook al geweest. “Ook nu weer, werden er opnames gemaakt van onze reptielen. We zijn als gezin zelfs als gastacteurs te zien. Het is de bedoeling dat deze film ongeveer in juli in de bioscopen verschijnt.”

En als jouw bijzondere dieren in het filmwereldje bekend zijn, dan kan het hard gaan, lacht Lineke. “Onlangs zijn de opnames gestart van een nieuwe televisieserie met Jennifer Hoffman en Fockeline Ouwerkerk. Daarin zijn de drie cavia’s van ons te zien. Ook twee van onze ratjes (Pip en Roosje) zijn in de serie te zien. In deze komedieserie spelen zij de ratjes van de twee actrices.”

Ook haar drie kinderen zijn fan van de reptielen. Zoon Vince is bijvoorbeeld onafscheidelijk van één van de baardagamen. “Zij zijn echt altijd samen. Hij weet er ook veel van, op school geeft hij er zelfs spreekbeurten over. Onze dochter Christy zit op het Zwolse Zone.college. Ze studeert daar om paraveterinair (dierenartsassistent) te worden en specialiseert zich daar vooral op, uiteraard, reptielen.”

En vader Albert-Jan? Die moet er, los van de kat en de honden, eigenlijk niet zo veel van hebben. “De enige slang die hij vasthoudt, is de tuinslang.”

Meer berichten