<p>De Zicht op Hattem-zaal met de minitentoonstelling over de geschiedenis van het museum. </p>

De Zicht op Hattem-zaal met de minitentoonstelling over de geschiedenis van het museum.

(Foto: Voerman Stadsmuseum Hattem )
Kunst & Cultuur

Voerman Stadsmuseum haalt band met Hattem aan

Hattem - Het Voerman Museum Hattem wijzigt vanaf heden de naam in Voerman Stadsmuseum Hattem. Een verandering die in het museum wordt onderstreept met de minitentoonstelling ‘Van Oudheidkamer (1949) tot Voerman Stadsmuseum Hattem (2021)’, te zien in de Zicht op Hattem-zaal.

Deze tentoonstelling over de intussen ruim zeventigjarige geschiedenis van het museum heeft tot dusver vrijwel niemand kunnen bekijken. Het museum is immers door de lockdown als sinds 15 december van het vorige jaar gesloten. Maar nu de Nederlandse musea vermoedelijk binnen afzienbare tijd weer open mogen, is het zeker de moeite waard eens even bij deze expositie stil te staan.

De naamswijziging dit jaar was al aangekondigd en gaat nu dus in. Een nieuwe naam, die de band van het museum met Hattem en de geschiedenis van de stad, nog krachtiger uitdrukt dan voorheen. Die geschiedenis van Hattem komt in het museum ruimschoots aan bod. Denk maar aan collectiestukken als de maquette van de middeleeuwse burcht ‘Dikke Tinne’ of de duizenden jaren oude klokbeker. Beiden in het museum te zien.

De minitentoonstelling in de Zicht op Hattem-zaal zoomt in op het museum zelf. Via een dertigtal foto’s en tekstfragmenten wandelen bezoekers langs de historie. Zo beleeft de bezoeker hoe het museum in 1949 als Oudheidkamer uit de startblokken ging. De daarvoor opgerichte stichting Oud Hattem had toen zelfs een startkapitaal van 25 gulden.

Maar de start ging voorspoedig. Want bezochten in 1951 nog 137 bezoekers het kleine museum in de Dijkpoort, in 1960 was dat aantal opgelopen op tot 714. In 1958 werd het eerste werk van Jan Voerman senior verworven en in 1982 kwam er een hele tentoonstelling met werken van Voerman senior. Die werd destijds geopend door de Gelderse commissaris van de Koningin W.J. Geertsema.

Het museum groeide in de loop van jaren zo sterk, dat de ruimte in de Dijkpoort te klein werd en het in 1971 verhuisde naar de Achterstraat 48. Vervolgens werd in 1984 het ‘buurpand’ Achterstraat 46 bij het museum getrokken en werd de Oudheidkamer omgedoopt tot ‘Streekmuseum Voermanhuis’.

De naamswijziging tot Voerman Museum Hattem volgde in 1996. En nu staat het Voerman Stadsmuseum Hattem te popelen om een nieuwe episode aan de al zo kleurrijke geschiedenis toe te voegen.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers. Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97.

www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten