<p>Speciaal voor deze editie is er uitgebreide informatie over Hattem aan de tentoonstelling toegevoegd.</p>

Speciaal voor deze editie is er uitgebreide informatie over Hattem aan de tentoonstelling toegevoegd.

(Foto: Voerman Stadsmuseum Hattem )
Kunst & Cultuur

Op reis door middeleeuws Europa

Hattem - De tentoonstelling ‘Tour d’Europe, langs ideaalsteden in de late Middeleeuwen’ bleef door de sluiting van het museum als gevolg van de coronacrisis, lang achter de schermen. Nu het Voerman Stadsmuseum Hattem 9 juni weer open gaat, is ook deze tentoonstelling voor het publiek toegankelijk.

‘Tour d’Europe, langs ideaalsteden in de late Middeleeuwen’ blikt terug op de periode van de Middeleeuwen, toen er in Europa een ware stedenkoorts was ontstaan. Dorpen en bestaande steden breidden uit en nieuwe steden werden gesticht. Deze tentoonstelling belicht de drijfveren achter deze stedenkoorts en zoomt in op de steden zelf.

‘Tour d’Europe, langs ideaalsteden in de late Middeleeuwen’ is in 2016 samengesteld door Jan Brouwer, stedenkundige voor het museum Elburg. De tentoonstelling is daarna in 2017 te zien geweest in de Technische Universiteit Delft en in 2018 in Zutphen. Speciaal voor deze editie is er extra informatie over Hattem rond die tijd aan de tentoonstelling toegevoegd.

Aan het einde van de 13e eeuw is Hattem een dorp op een hoge zandrug langs een zijstroom van de IJssel.  

Aan het einde van de 13e eeuw is Hattem een dorp op een hoge zandrug langs een zijstroom van de IJssel. In de loop van de 13e eeuw schuift de kern van het dorp naar het oosten richting de IJssel en de Romaanse kerk uit 1225. In de tentoonstelling staan vijf nieuw gestichte Europese steden uit die tijd centraal. Naast Hattem zijn dat Monflanquin een Franse stad op een heuveltop, Torun een Poolse tweelingstad, Caernarfon een kasteelstad in Wales en San Giovanni Valdarno een Italiaanse voorstad van Florence. Van deze steden is de middeleeuwse stadsplattegrond tot op de dag van vandaag gaaf gebleven. Hattem is net als Caernarfon en San Giovanni een laatmiddeleeuwse nieuwe stad. In Hattem is de bestaande dorpskern het centrum van de nieuwe stad.

Wie deze boeiende middeleeuwse reis thuis nog eens wil herbeleven kan terecht in de museumwinkel. Daar is voor 10 euro een tentoonstellingscatalogus verkrijgbaar, evenals diverse kaarten van Hattem en andere steden die in de tentoonstelling ‘voorbij’ kwamen. De catalogus bevat bovendien een uitgebreide reconstructie van het ontstaan van de stad Hattem. De catalogus en een setje kaarten zijn samen verkrijgbaar voor 13,50 euro.

‘Tour d’Europe, langs ideaalsteden in de late Middeleeuwen’ stond gepland tot 31 mei. Door de langdurige sluiting van het museum is de tentoonstelling verlengd tot maandag 5 juli.

Het Voerman Stadsmuseum Hattem aan de Achterstraat 46 dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem, waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers. De wisselende tentoonstellingen en de vaste collectie vormen samen een veelzijdig museum, toegankelijk voor een breed publiek.

www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten