<p>Roeland van Delden (links), Peter Kerris en Joline de Weerdt onthulden samen het bord op het terrein van der Zeelaan.</p>

Roeland van Delden (links), Peter Kerris en Joline de Weerdt onthulden samen het bord op het terrein van der Zeelaan.

(Foto: Jan Nitrauw)

Groene werkplek is fijn èn gezond

Wapenveld - Even je hoofd leegmaken in een koffiepauze of je in de lunchpauze ontspannen na een zware vergadersessie. Dat krijgen de circa 425 werknemers op het bedrijventerrein Van der Zeelaan in Wapenveld nu de kans. Even luisteren naar het geluid van de kwakende kwikkers in de poel in plaats van lastige klanten kan er een bijdrage aanleveren dat je verder goed de dag doorkomt. En: zo’n korte wandeling is nog gezond ook.

(door Jan Nitrauw)

Gedeputeerde Peter Kerris van de provincie Gelderland vond de opening van de eerste Forest Therapy Trial zo uniek dat hij er graag voor naar Wapenveld kwam.

“Vroeger werd alles keurig gescheiden als het ging om ruimtelijke ordening, groen was groen, rood was rood en blauw was blauw. Maar we slagen er gelukkig in om de onderdelen natuur en bebouwing steeds beter te integreren. En daar vaart de biodiversiteit wel bij”, zo hield hij de gasten voor.

Het volgen van de Forest Therapy Trial ook wel bosbadderen genoemd, komt er op neer dat je je in een korte wandeling even onder dompelt in de natuur om lekker op adem te komen.

En dat kan nu naast het bedrijfsgebouw van Leadaz aan de Van der Zeelaan in Wapenveld. Hoveniersbedrijf Jan de Weerdt uit Wapenveld heeft daar in samenwerking met het IVN een tweeduizend vierkante meter plantsoengras omgetoverd tot een groen gebied met bos, een bloemenweide, een buitenwerkplek en ook een Experience Center.

Bosbadderen op industrieterrein van de Zeelaan in Wapenveld

Dat het juist naast Leadax is gelegen is geen toeval, zei een trotse directeur Roeland van Delden. “Het heeft alles te maken met de ambitie van Leadax helemaal circulair werkzaam is. De loodvervanger die het Wapenveldse bedrijf produceert is gemaakt uit afval en verovert de wereld, het is inmiddels in 14 landen te koop. En er is een spraakmakende uitvinding in aantocht: een dakbedekking die CO2 opeet.

Van Delden’s visie op duurzaamheid werkt door in zijn visie op het totale industrieterrein dat eigendom is van Van der Zeelaan Vastgoed. Het heeft inmiddels ook het naastgelegen terrein en opstallen van Euroma aangekocht.

“We willen nu toe naar een energieneutraal bedrijventerrein met waterberging en circulair bouwen als beginstel”, legt van Delden uit terwijl de kikkers in de waterpoel zich duidelijk laten horen. Van Delden roept iedereen op om te bouwen aan een groener en duurzamer Nederland zelfs al staan daar maar enkele vierkante meters voor ter beschikking.

Zijn pleidooi werd nog eens warm ondersteund door Joline de Weerdt van het IVN. Maar op 1 procent van de 1.100 vierkante kilometer bedrijventerrein in Nederland is ‘groen’ of ‘blauw’ en dus is er nog een wereld te winnen. Natuurherstel op bedrijventerrein heeft vooral winstpunten.

“Het is goed voor de productiviteit, het werkplezier en de creativiteit van medewerkers. De natuur moet geen decor zijn maar daadwerkelijk gebruikt om buiten te werken, te ontmoeten en te ontspannen”, aldus Joline de Weerdt namens IVN Natuureducatie.

Meer berichten