<p>Nieuwe versoepelingen: ook de kroegen mogen weer open. Zaterdagmiddag kon men voor het eerst sinds half oktober weer naar &#39;t Tonnetje.</p>

Nieuwe versoepelingen: ook de kroegen mogen weer open. Zaterdagmiddag kon men voor het eerst sinds half oktober weer naar 't Tonnetje.

(Foto: Dennis Dekker)

‘t Tonnetje na ruim 33 weken weer open

Epe - “Eerlijk gezegd is het best wel weer even wennen. Maar we zijn blij dat we eindelijk weer open mogen.” Uitbaters John Scheeres en Harry van Schoonhoven, staan zaterdag 5 juni rond vier uur ‘s middags nog wat onwennig achter de toog. Maar niet veel later is de cafémachine die dit duo samen bestiert, weer geolied en soepel. De tap stroomt, de glazen rinkelen, gasten en medewerkers genieten volop. Café-bar ‘t Tonnetje is weer open.

(door Dennis Dekker)

Eindelijk. Dat is het woord dat de stamgasten hier nog het meest laten vallen. Naast dat woord is het ook in hun ogen zichtbaar dat ze het enorm gemist hebben om hier een versnapering te nuttigen. Natuurlijk nog voornamelijk buiten (of binnen aan enkele tafeltjes). Maar menigeen verwacht dat die beperking ook niet lang meer zal duren. Om John Scheeres nog even te citeren: “Ik ben erg blij met deze verruiming. Maar als het hier binnen ook vol zit met gasten die ook alle krukken aan de toog gevuld hebben, dan is het voor mij helemaal geslaagd. Ik hoop dat we daar niet al te lang op moeten wachten.”

Ruim 33 weken

Want die periode duurde al zo lang voor kroegen zoals ‘t Tonnetje. Sinds woensdag 14 oktober zat deze charmante Eper kroeg dicht. Harry van Schoonhoven: “Dat is ruim 33 weken, ongeveer zeven maanden. Ik heb het écht gemist.” De tafeltjes buiten rondom ‘t Tonnetje aan de Willem Tellstraat zijn gevuld. Binnen speelt de radiozender Arrow Classic Rock. De songs van Foreigner, Led Zeppelin, T. Rex en Jimi Hendrix klinken uit de boxen. Zij zijn de muzikale vrienden van deze kroeg. Over vrienden gesproken: diverse stamgasten belden elkaar vorige week spontaan op om dit heugelijke moment in de geschiedenis van deze Eper kroeg ook mee te maken. Harry van Schoonhoven: “We hebben er zelf bijna geen ruchtbaarheid aan gegeven. We wilden lekker rustig opstarten.” Toch was het al snel gezellig druk op het terras van ‘t Tonnetje. Er werd gelachen, er was vrolijkheid. Hier was corona verder weg dan ooit.

“We hebben er zelf bijna geen ruchtbaarheid aan gegeven. We wilden lekker rustig opstarten.”  

Een enkeling kwam zelfs met cadeautjes aanzetten. Gerrie Veldwijk bijvoorbeeld, had een schilderij gemaakt voor John Scheeres. “Ook een beetje voor z’n verjaardag van een tijdje geleden. Maar die vierde hij niet vanwege corona. Daarom dacht ik dit nu maar te geven.” Op basis van diverse foto’s, maakte ze een schilderij waarbij John een kat knuffelt. Niet zo maar een kat trouwens. Het is Tonnie (’vernoemd naar het café inderdaad’). Die poes kwam jaren geleden aanlopen bij deze kroeg en is sindsdien niet meer weggegaan. Tonnie wordt dagelijks verzorgd door Harry en John. “Dat was tijdens de lockdown bijna de enige reden om hier nog te zijn.”

Het is inmiddels gezellig druk. Bostons nummer More Than a Feeling speelt. Ergens zingt zanger Brad Delp de zin ‘I don’t want to see it end’. En dat is exact zoals de gasten hier ook denken. Ze mogen tot maximaal 10 uur vanavond. Maar diep van binnen willen ze liever niet dat het dan al eindigt.

Meer berichten