Columns

Column - Bonsai

Regelmatig komt hij van het westen naar Vaassen waar hij dan op de camping verblijft. Maar hoezeer hij van ons dorp houdt, na hooguit een maand trekt de grote stad hem weer. Enkelen, waaronder ik, kunnen dan als goede kennis een bezoekje van hem verwachten. Dan "gaat de praat" over het dorp en wat er te doen is en wat er speelt. Het lokale nieuws volgt hij tegenwoordig, op afstand, op internet.
Grote waardering heeft hij trouwens voor de mooie en goed verzorgde bloembakken aan de lantaarnpalen. Die hij overigens mist aan het zuidelijk gedeelte van de dorp, waar toch ook leuke winkels zijn.

Onze "Jan uit Amsterdam", die zo van "groen" houdt, valt het op, dat waar in dezelfde gemeente, in Epe prachtige lei-linden staan terwijl in Vaassen de dorpsstraat is opgesierd met een paar smalle bomen.

Bijzonder zijn in zijn ogen de stalen bloembakken die hij de "Vaassense Bonsai" noemt, waar helaas al enkele bomen het loodje hebben gelegd. Maar deze zijn wel weer keurig opgevuld met perkplantjes. Dat stoort hem, met Amsterdamse humor raadt hij aan om een deskundige van de gemeente naar Japan te sturen om de bonsaitechniek onder de knie te krijgen.

Ook hij vindt het afsluiten voor auto's maar niks maar dat is van een Amsterdammer te begrijpen. In het zoveelste nieuwe plan voor het dorp om bomen te verplaatsen maar niks omdat die hetzelfde lot dan hebben als de bomen in de bonsaibakken.

Evenals als het niet doorgaan van de parkeergarage terwijl deze in Epe een succes is en bovendien indirect ruimte geeft voor groen. Mensen die de geplande bibliotheek gaan bezoeken kunnen dan dichtbij parkeren en de wegafsluitingen zullen dan minder negatief gevolg hebben. Het geeft ook aanzien terwijl je de auto's aan het zicht onttrekt.

De humorvolle en soms cynische analyse van "Jan uit Amsterdam", als buienstaander is misschien zo gek nog niet. Ik denk dat het best eens zou kunnen zijn dat hij zegt wat vele dorpelingen die het langzamerhand wel "goed vinden", het met hem eens zijn.

De vraag blijft wat het uiteindelijke plan zal zijn. Wanneer het uitgevoerd gaat worden, ondanks dat er zijn best flinke bedragen voor zijn gereserveerd.

Maar de uitvoering start past na de verkiezingen, en het zou niet de eerste keer zijn dat er dan een kink in de kabel komt. Dat het geld er niet meer is of voor iets anders nodig is. De politieke discussie over toekomstige inkomensbronnen is in de rond gemeenteraad al gestart en dat geeft te denken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden