Logo veluws-nieuws.nl


Een bijzondere ontdekking van de Eper kunst-intermediair, taxateur en restaurator, Jan Bockweg. Dit 'Stadsgezicht in de winter', is  geschilderd door Willem Koekkoek (1839-1895).
Een bijzondere ontdekking van de Eper kunst-intermediair, taxateur en restaurator, Jan Bockweg. Dit 'Stadsgezicht in de winter', is geschilderd door Willem Koekkoek (1839-1895).

Jan Bockweg vertelt over schilderijen

Jan Bockweg uit Epe is kunst-intermediair, beëdigd taxateur en restaurator van schilderijen. Tijdens zijn loopbaan is hem vaak gebleken dat onwetende particulieren vaak te veel geld uitgeven aan het onderhoud van hun schilderijen. "Dikwijls zijn die kosten niet in verhouding met de waarde van de werken." Daarover zal hij vrijdag 4 en zaterdag 5, maar ook vrijdag 11 en zaterdag 12 augustus vertellen bij Kunst Galerie Oudenhove aan de Rietberglaan 12 in Epe. "Van 14.00 tot 17.00 uur geef ik deze dagen allerhande informatie over schilderijen die bezoekers zelf meebrengen. Tegen betaling van 5 euro per schilderij, vertel ik hen over het onderhoud en het verzekeren van de schilderijen."

(Door Dennis Dekker)

De Epenaar doet deze interessante beoordelingen doorgaans thuis, maar hij heeft er zin in om het ook eens op een andere plek te doen. "Kunst Galerie Oudenhove is sowieso al een zeer bijzondere plek om in aanraking te komen met prachtige beelden en schilderijen. En dat ik deze dagen dan ook de eigen meegebrachte kunst beoordeel, zou extra interessant voor mensen uit deze regio kunnen zijn."

Uiteraard maakte Bockweg de afgelopen jaren de nodige bijzondere dingen mee. Een aantal jaren geleden werd hij bijvoorbeeld aangenaam verrast door een onbekend schilderij van kunstenaar Willem Koekkoek (1839-1895). De luchtpartij is geweldig, het licht dat op de gebouwen valt, zeer gevarieerd. "Het schilderij is werkelijk prachtig. Het werk is gesigneerd en achterop heeft de schilder vermeld dat het door hem geschilderd is. Verder staat er op geschreven: 'Amsterdam 27 april 1894'. Zeer bijzonder. En dus ook zeer kostbaar." De particuliere eigenaren verzochten Bockweg om te bemiddelen bij de verkoop. Het schilderij (87 bij 124 centimeter) is uiteindelijk aangekocht door een andere particulier. "Helaas is hij onlangs overleden. Dat maakt trouwens dat dit werk weer in de verkoop komt", aldus de Eper kunstkenner: "Binnen de kunsthandel is het een vrij onbekend schilderij. Dat komt omdat het door vererving gekregen is en dus heel lang in dezelfde familie bleef."

Maar weet wel: als de eigen werken aan Bockweg getoond worden, dan zal hij bovenal eerlijk zijn. Want het zijn natuurlijk niet allemaal Koekkoeken. "Eerlijkheid is een vereiste, als je het werk doet, wat ik doe. Van een restaurator die geen taxateur is, kun je dat bijvoorbeeld al niet verwachten." Hangt er ook een verrassende meester aan uw muur? Kom dan tijdens één van deze vier beoordelingsdagen naar Kunst Galerie Oudenhove. Onverhoopt niet in de gelegenheid? Maak dan een losse afspraak met Jan Bockweg via tel.: 0578-613944.

reageer als eerste
Meer berichten