Logo veluws-nieuws.nl


Op de honing- en bijenmarkt is er gelegenheid om overtollige spullen te verkopen. Kinderen laten zich graag schminken als bijen, er is uitgebreide praktische voorlichting  bij een observatiekast over de rol van koning, werksters en darren.
Op de honing- en bijenmarkt is er gelegenheid om overtollige spullen te verkopen. Kinderen laten zich graag schminken als bijen, er is uitgebreide praktische voorlichting  bij een observatiekast over de rol van koning, werksters en darren.

Bijenmarkt in Epe: 'Het moet zoemen op deze dag'

In Epe wordt woensdag 2 augustus de 65ste honing- en bijenmarkt gehouden. Zoals te doen gebruikelijk is de markt rondom het gemeentehuis. De organiserende bijenhoudersvereniging De Imme heeft slechts één wens op het jubileumlijstje staan: toetreding van mensen die de hobby samen willen uitoefenen.

Weliswaar staan er veertig namen op een ledenlijstje: niet allemaal zijn ze actief. De belangstelling voor bloemen en bijen groeit, geeft deze zelfs een knuffelstatus, maar dat vertaalt zich nog niet in het lidmaatschap van een imkersvereniging.

Die van Epe heeft inmiddels de respectabele leeftijd van 104 jaar bereikt. Na een jarenlang traditie op De Platvoet, waar nu de bibliotheek is gevestigd, verplaatste het evenement zich naar het centrum. "We bieden geïnteresseerden een cursus van een jaar aan waarin ze kunnen testen of het imkeren iets voor hen is. Wanneer ze allergisch zijn voor bijensteken of om een andere manier de hobby daarna niet zien zitten hebben ze geen enkele verplichting", zeggen Annemiek van Loon en Hans Stikvoort. Samen met Miriam Moesman en Marianne de Voogd vormen zij de bijenmarktcommissie vormen.

De vereniging houdt onder meer klusavonden bij de stal. Leden kunnen daarin hun ervaringen uitwisselen, elkaar helpen bij het oplossen van problemen en tips verstrekken.
De bijenmarkt is gefocust op natuureducatie en ecologisch beheer. Beide commissieleden hameren op het belang van hygiëne bij het imkeren. Daardoor kunnen ziekten worden vermeden. Bijvoorbeeld als die hygiëne ontbreekt.

Op de markt komt een internetcafé. Leden kunnen daar aanschuiven. "Om herinneringen op te halen, sterke verhalen te vertellen en aan mensen met vragen gerichte antwoorden te geven. Voor elk lid is er een aandenken aan dit jubileum."

Er is gelegenheid om overtollige spullen te verkopen. Kinderen laten zich graag schminken als bijen, er is uitgebreide praktische voorlichting bij een observatiekast over de rol van koningin, werksters en darren. "Het moet zoemen op deze dag", zeggen de leden. Verder is er verkoop van drachtplanten, bloemenmengsel, streekproducten, informatie over fossielen en meer.

Ook de heilzame werking van honing komt aan bod. Honing op wondjes kan als een soort trekzalf functioneren. En bijensteken kunnen de doorbloeding activeren bij mensen met artrose.

Het evenement duurt van 8.30 tot 13.30 uur.

reageer als eerste
Meer berichten