Logo veluws-nieuws.nl


AFV Epe bestaat 60 jaar. Het oudst zittende lid (de 98-jarige Hans Volker, rechts) en de onlangs aangetreden Wytske Mooy (links) vertellen honderduit over hun fotografiepassie. Wim Geerts (midden) is aanwezig om uitleg te geven over de jubileumexpo. Foto: Dennis Dekker
AFV Epe bestaat 60 jaar. Het oudst zittende lid (de 98-jarige Hans Volker, rechts) en de onlangs aangetreden Wytske Mooy (links) vertellen honderduit over hun fotografiepassie. Wim Geerts (midden) is aanwezig om uitleg te geven over de jubileumexpo. Foto: Dennis Dekker

Fotoclub AFV Epe bestaat zestig jaar

Met gelijkgestemden samenzijn en praten over je grote passie. Het is in de ogen van de leden dé essentie van het bestaan van fotoclub AFV Epe. Dit jaar is de vereniging zestig jaar oud. De jubileumexpositie is aanstaande, maar voor die tijd vertelt Wim Geerts, coördinator van de tentoonstelling er alvast even graag over. Ook aanwezig tijdens dat interview? Het oudst zittende lid (de 98-jarige Hans Volker) en de nieuwste loot aan het AFV-firmament: Wytske Mooy.

(Door Dennis Dekker)

Wanneer je bijna een eeuw oud bent, dan is levenservaring enorm. Dat geldt bij Hans Volker dus ook voor de hobby waar hij al ruim acht decennia zeer druk mee is: fotografie. Vraag hem waar het binnen de fotografie om draait en zijn antwoord is even simpel als doeltreffend. "Je moet vooral veel plaatjes bekijken en die analyseren. Dan ga je vanzelf ook zelf leren zien." Wytske Mooy, vult bescheiden aan: "Ik vind fotograferen al jaren erg leuk, maar ik weet er eigenlijk niets van. Daarom heb ik me aangesloten bij AFV Epe. Ik kan hier erg veel leren."

Wim Geerts reageert: "Dat 'zien' is er bij jou allang. Je schildert, bent creatief. Je gaat het nu alleen toepassen binnen de fotografie." Type of merk camera, lichtgevoeligheid van de lens, het is allemaal niet erg belangrijk, vindt Volker. Het gaat om het oog van degene achter de camera. "En daar kunnen amateurfotografen elkaar helpen en inspireren." 't Is feitelijk de reden waarom de inmiddels zeer gerenommeerde, Eper fotoclub ooit ontstond. Foto's bespreken, leren over diverse technieken en nabewerkingsprogramma's; voor de leden is AFV Epe eigenlijk een caleidoscopische fotografiespeeltuin waar ze tweewekelijks met veel plezier naartoe gaan. Geerts: "Daarbij houden we elkaar scherp door te werken aan thema's of fotografieonderwerpen."

Al heeft de komende jubileumtentoonstelling in De Ring in het Eper gemeentehuis (opening wordt 6 september om 19.30 uur verricht door burgemeester Hans van der Hoeve) niet een duidelijk thema. "Dit keer is het simpel. We hebben alle leden gevraagd om de mooiste, meest eigenzinnige foto's uit hun portfolio mee te nemen. Samen hebben we daar per lid twee werken uitgekozen." De te exposeren foto's (te zien tot en met 27 oktober) krijgen veel ruimte, weet Geerts. "We gaan ze groot afdrukken. We hebben het geluk dat we gesponsord worden door Ilford (voor wat betreft de afdruk en het fotopapier) en door Bootsma (voor wat betreft het opplakwerk). Het eindresultaat is ontegenzeglijk prachtig."

In het kader van het jubileum vindt 4 oktober een fotolezing plaats in De Ring en 11 oktober kunnen geïnteresseerden hun fotowerk 's middags naar De Ring meenemen en dat laten bespreken door AFV Epe-leden.

reageer als eerste
Meer berichten