Logo veluws-nieuws.nl


Het Kozakkenveer tussen Veessen en Fortmond vaart af en aan om de grote stroom fietsers en wandelaars over te zetten.
Het Kozakkenveer tussen Veessen en Fortmond vaart af en aan om de grote stroom fietsers en wandelaars over te zetten.

Kozakkenveer breekt alle records

Het Kozakkenveer tussen Veessen en Fortmond breekt dit jaar alle records. Het populaire pontje heeft dit jaar al zo'n 2.500 mensen meer overgezet dan andere jaren. "Als dit zo door gaat gaan we ons record van 22.000 overzettingen naar ruim 25.000 brengen", verwacht bestuurslid Geb Dokter van het voetveer.

(Door jan Nitrauw)

De grote toeloop naar het Kozakkenveer lijkt alles te maken te hebben met de populariteit van de hoogwatergeul bij de fietstoeristen. "Wij krijgen heel veel aanloop. Ik hou het op een stijging van zo'n 40% als het gaat om fietstoeristen", meldt Geke de Jong van restaurant de IJsselhoeve in Veessen. Ook bij Rustpunt 't Oever in Wapenveld is goed te merken dat de fietsers nieuwsgierig zijn naar de metamorfose die het gebied heeft onder gaan. Jeannet Doppenberg van het Rustpunt 't Oever vertelt: "Tijdens de aanleg van de geul hebben we twee magere jaren gehad. Nu ontvangen we al veel meer fietsers dan voor de aanleg".

In de centra van Heerde en Wapenveld zijn de ondernemers blij met de verlegging van de fietsknooppuntenroutes. Werden vroeger de centra juist gemeden, in de nieuwe opzet lopen de routes bewust door de kernen. Ria Herfkens van de gelijknamige slijterij in Heerde meldt: "We zien veel fietsers door het dorp trekken. En alles wat beweegt is goed voor de reuring. Mensen stappen sneller af om een terrasje te pakken en wat inkopen te doen". Dat merkt ook Jan Pieter Tuinman op zijn terras van vlaaienwinkel Limburgia. "Cijfers kan ik nog niet geven maar ik kan op het terras heel goed merken dat de routes door het centrum lopen". Die ervaring heeft Bernard van Weeghel van de TIP aan de Klapperdijk in Wapenveld ook. "Wij zien echt een opleving, er komen aanmerkelijk meer fietsers door het centrum". Een deel van die fietsers strijkt neer op het knusse terras van Bakkerij Jonker in Wapenveld. "'s Morgens is de koffie en 's middags het ijs niet aan te slepen", lacht Laura van Beek. Wat haar daarbij opvalt zijn de vele complimenten die de fietsers ongevraagd geven. "Ze vinden het gebied echt heel mooi en afwisselend met fijne fietspaden en goede voorzieningen".

Ook de nieuwe mega-fietskaart van de Veluwe en de IJsselvallei is bijzonder in trek. Binnen drie weken naar de presentatie zijn er al zo'n 1.200 exemplaren verkocht bij de TIP's in Hattem, Wapenveld en Heerde en de VVV in Epe. Cees Bol, voorzitter van Wij zijn Heerde, is een blij mens. "Fietstoerisme is voor ons een speerpunt in de vrijetijdseconomie. Het is nu zaak om arrangementen te ontwikkelen om het fietsen nog aantrekkelijker te maken".

reageer als eerste
Meer berichten