Alex en Cisca Wijsman staan in de doorgang in het museum, waarboven De Gaper (inzetje) is geplaatst. (Foto: Voerman Museum Hattem)
Alex en Cisca Wijsman staan in de doorgang in het museum, waarboven De Gaper (inzetje) is geplaatst. (Foto: Voerman Museum Hattem)
Kunst & Cultuur

Speciaal naar Voerman Museum voor de Gaper

Veel bezoekers komen naar het Voerman Museum Hattem om daar de uitgebreide kunstcollectie te bekijken. Maar dat geldt niet voor iedereen. Neem nu Alex en Cisca Wijsman uit Diemen, die zijn speciaal voor de 'Gaper' naar Hattem afgereisd.

De Gaper is een uithangbord in de vorm van een hoofd, dat vroeger bij veel apothekers te vinden was. Zij deden dit om klanten te trekken en daarbij was zo'n 'Gaper' gelijk een aanwijzing, dat het hier een kwaliteitsapotheek betrof.

Alex en Cisca Wijsman zijn erg te spreken over de Gaper, die in bezit is van het Voerman Museum Hattem. Deze is te vinden boven een doorgang in de ruimte voor de wisselexposities. Alex Wijsman is al gefascineerd door de Gapers, sinds hij tijdens zijn werk in Amsterdam zo'n bijzonder beeld bij een apotheek zag hangen. "Die Gaper is er nu niet meer", zegt Wijsman. Maar de kennismaking met deze eerste Gaper, leidde tot een verkenningstocht door heel Nederland. "Ik denk dat we er nu al zo'n zeventig gezien hebben."
De familie Wijsman plaatst overigens een kanttekening bij de benaming 'Gaper'. Want deze mannenhoofden gapen eigenlijk niet, maar doen hun mond open om een medicijn in te nemen. Sommige gapers hebben ook een tong en bij sommige exemplaren ligt daar zelfs een pilletje op. "En dat is dus geen piercing", grapt Alex Wijsman, die wel eens opmerking in die trend heeft gehoord.
Hoewel de Gaper in het Voerman Museum Hattem geen tong kan uitsteken, vinden de Diemenaren het een zeer fraai exemplaar.
De Gaper in het Voerman Museum Hattem is vervaardigd tussen 1875 en 1925. Uit gegevens van Heemkunde Hattem blijkt dat de De Gaper heeft gehangen aan de gevel van drogisterij 'De Gaper', die was gevestigd aan de Kruisstraat in Hattem. Jacob Schutterop opende deze winkel in september 1923. Deze Gaper werd door de familie Schutterop geschonken aan het Voerman Museum Hattem. Wanneer die schenking is gedaan, is niet met zekerheid te zeggen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden