Vlaamse processie, 1919, ets Anton Pieck. (foto: Anton Pieck Museum)
Vlaamse processie, 1919, ets Anton Pieck. (foto: Anton Pieck Museum)
Kunst & Cultuur

Knap jeugdwerk 'Vlaamse processie'

Pieck als graficus betekent eigenlijk vooral: Pieck als etser. Al sinds zijn jonge jaren beschikte hij over een 1500 kilogram zware Krauss-etspers uit 1870, waarmee in koper of zink gemaakte etsen werden afgedrukt. De komst van het reusachtige gevaarte in Den Haag was een hele gebeurtenis.

Hattem - "Mijn moeder liep huilend de deur uit. Om zo'n wiel de trap op te krijgen... u heeft er geen idee van hoe graag zo'n wiel de trap af wil". Het historische aspect van het etsen maken trok Pieck bijzonder: "De etstechniek beoefen ik op dezelfde manier als men dat eeuwen geleden deed", merkte hij regelmatig op. Afdrukken gebeurde onder meer op Amerikaans 'Simili-Japon' of Oud-Hollands papier.

Het maken van etsplaten bleef beperkt tot Pieck's vroegere jaren van 1912 tot 1933. Het afdrukken daarentegen kwam ook later telkens weer aan de orde. Dat geldt in feite ook voor Pieck's houtsnedes, die hij sneed in palm- of voor grotere prenten in perenhout. Afdrukken werden gemaakt met dun Japans papier, louter met de hand en een wrijfinstrument (zoals een messenheft) en dus zonder pers. Een paar keer gebruikte Pieck een houtblokje aan tweekanten. Pieck drukte zijn prenten in principe steeds eigenhandig af: links onder de afdruk schreef hij dan gewoonlijk 'eigen druk'.

In 1919 maakte Pieck de indrukwekkende ets 'Vlaamse processie', sterk geïnspireerd door een werk van Felix Timmermans, en wel door 'Pallieter', het boek dat Pieck als eerste zou gaan illustreren. "En daar, vanuit de brede poort, kwam de processie op de overlommerde Begijnenvest... Twaalf begijnen in witte lakens droegen met veel moeite de zware zilveren relikwiekas van Sint Begga. Zij blonk gelijk de zon en schoot stralen in de lucht."
Ook hier is Anton Pieck de nauwgezette illustrator – vooralsnog in wording – die gewetensvol de tekst volgt. Een knap jeugdwerk, dat beloften in zich bergt.
De ets De Vlaamse Processie is momenteel te zien in het museum als onderdeel van de zomerexpositie. Ernaast hangt een olieverf van Pieck met hetzelfde onderwerp.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden